Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Omáčka z červené čočky a řepy s rozmarýnem

Uvařeno
bez sóji
sezóna léto

Tato omáčka vznikla z nouze, protože jsem zapomněla namočit luštěniny, ale předčila očekávání. Někteří členové naší rodiny řepu neradi. V této podobě jim však chutnala náramně. Manžel se domníval, že máme omáčku z rajčat. Tuhle omáčku si rozhodně brzy zopakujeme.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule na kostky
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 červená řepa
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 2 hrnky zel. vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Vladčiny komentáře nás moc baví číst. Tenhle jsem ovšem nemohla nechat jen někde po receptem na polévku. Je povzbuzen...

Jak připravit čočkovou omáčku

  1. Dáme ohřát vývar, opláchneme čočku a nakrájíme zeleninu na větší kostky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Přidáme řepu a čočku, promícháme a zalijeme vývarem/vodou.
  5. Po 20 minutách přidáme lístečky z rozmarýnu a vše společně rozmixujeme.
  6. Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.

Praktické

  • Udělala jsem omáčku spíše hustou jako kaši, ale můžete dát víc vody a dostanete řidší omáčku.
  • Chcete-li chuť sladší, přidejte trochu sladu, pro kyselejší citrón či ocet. Slanou chuť rychle dodá kvalitní sojová omáčka.

Obměna

  • Nemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti.
  • Dochutit můžeme i pomocí česneku.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí na těstoviny nebo ke knedlíku, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu. Tím, že už obsahuje čočku, máme pokrytou část luštěnin a pro kompletní talíř už potřebujeme jen obilí a zeleninu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobrá a rychlá omáčka, v našem případě s pečeným květákem a rýží 🙂

Se zbytkem jáhlových knedlíků to byla výborná kombinace. Jen jsem nemixovala a přidala mrkev. Skvělá rychlovka 👍🙂

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Ovesný nákyp s adzuki fazolemi

Jak se venku ochladí, začneme dělat nákypy. Rodina je nadšená ze slavnostního jídla a já efektivně zrecykluji přebytky uvařeného obilí a luštěnin.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto p...