- 1 šálek pohanky kroupy
- 1/4 červené řepy
- 1-1,5 lžíce majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1-2 stroužky česneku (dle chuti)
- cca 1/4 šálku vody
- sůl
Jak připravit řepové vošouchy
- Pohanku namočíme do misky s vodou na cca 1-5 hodin. Pokud spěcháme, zalijeme ji horkou vodou na 10-15 minut.
- Pohanku slijeme a dáme do blenderu (mixéru) spolu s kořením, solí, nahrubo strouhanou řepou (pokud máme výkonný blender, vhodíme tam řepu vcelku), česnekem a vodu lijeme po částech.
- Mixujeme a postupně přidáváme vodu tak, aby těsto bylo husté asi jako na lívance (hustší než na palačinky).
- Rozmixované těsto nalijeme do mísy.
- Lžící nabíráme těsto a na rozehřáté pánvičce nasucho děláme vošouchy (případně přidejte olej, pokud nemáte kvalitní pánev).
- Otočíme a doděláme vošouch z druhé strany.
- Pokračujeme, dokud nespotřebujeme veškeré těsto.
- Vošouchy podáváme nejlépe ještě mírně teplé, ale dají se jíst i studené.
- Přidejte k nim například hummus nebo jinou pomazánku a salát ze syrové nebo teplé zeleniny.
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA
Praktické

- Těsto na vošouchy můžete také schovat do lednice a udělat je až další den.
- Vošouchy se dají vzít s sebou na výlet nebo jako svačinu do práce nebo školy.
- Výborné jsou pomazané hummusem nebo jinou pomazánkou a posypané pažitkou. Ale dají se jíst i samotné.
- Na stejný způsob můžete udělat placky i nasladko. Vynechte slané koření a nahraďte ho třeba vanilkou, kakaem nebo skořicí a místo řepy dejte jablko nebo hrušku. Můžete přidat různé druhy oříšků nebo sušeného ovoce.
Obměna
- Řepu v tomto receptu můžete zaměnit za jakoukoliv jinou zeleninu. Výborné jsou třeba také s cuketou. Můžete zeleninu také kombinovat (my jsme například zkoušeli i řepu a cuketu).
- Do těsta můžete přidat vaše oblíbená semínka – například len nebo slunečnice.
- Koření zvolte dle chuti – vošouchy budou dobré i třeba s kari kořením, grilovacím kořením, pizza kořením, indickou směsí koření aj.
PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?
Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Komentáře
Najskor som zacala s hustejsou konzistenciou, no nedarilo sa mi vosouchy dostatocne upiest. Potom som cesto nariedila na palacinkovu konzistenciu a vysli chrumkave palacinky s chutou zemiakovych placiek. Naplnila som ich hubovo hokajdovouvou naplnou 😋😋
Fantastický recept, placky bez múky a ešte k tomu zdravé 😍 Včera ako príloha k hlavnému jedlu a dnes na večeru s domácim hummusom 🥰