Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Superrychlé nakládané okurky

Uvařeno
bez sóji
bez cukru

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Zavařování okurek nebylo nikdy rychlejší. Během 5 minut máte se vším všudy hotovo a pak už stačí jen vydržet pár dní, než budou hotové. Připravte si sladkokyselé nakládané okurky podle našeho receptu!

Ingredience
na 1 sklenici
  • okurky nakladačky
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší cibule
  • kousíček křenu
  • kopr (snítky)
  • 1 lžička soli
  • 0,5 litru vody

Chci se s vámi podělit o svůj příběh, třeba bude někoho inspirovat, aby se pustil do změny životního stylu, opravdu s...

Zavařování okurek: Jak připravit nakládané okurky
  1. Okurky očistíme pod tekoucí vodou kartáčkem, aby byly čisté.
  2. Nachystáme si koření.
  3. Nakrájíme si mrkev, křen i cibuli na kolečka.
  4. Do vyvařené čisté sklenice naskládáme okurky, které prokládáme kolečky mrkve a cibule, koprem, křenem a kořením.
  5. Sklenici ukončíme většími okurkami, které zaklíníme pod hrdlo sklenice tak, aby se nemohly pohnout a znemožnily pohyb i zelenině a koření pod nimi.
  6. Svaříme si vodu se solí tak, že vodu nalijeme do hrnce, přidáme sůl a necháme minutku projít varem.
  7. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  8. Horkým lákem okurky přelijeme až téměř po okraj sklenice.
  9. Dbáme na to, aby nic neuteklo na hladinu.
  10. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  11. Sklenici dáme na tácek a necháme 3-5 dní kvasit.
  12. Hned druhý den se začnou tvořit bublinky. Dle toho poznáme, že fermentace probíhá tak, jak má.
  13. Hotové okurky skladujeme v lednici.

Obměna

  • Místo okurek můžete použít i na kusy nakrájenou mladou cuketu.
  • Dochutit je můžete také stroužky česneku, paprikou nebo chilli papričkami.
  • Okurky můžete zalít i studeným lákem dle toho, jak jste zvyklí. V naší rodině je zalíváme horkým lákem.
  • Lák si můžete udělat i klasický sladko-kyselý – místo cukru dát některý ze sirupů (například rýžový) nebo slad a jako náhrada za klasický ocet se hodí jablečný – vše svařit a lákem okurky zalít.
  • Tímto způsobem si můžete připravit i tzv. okurkové řezy z přerostlých okurek, které nakrájíte na kolečka a prokládáte zeleninou, případně i koprem nebo kořením a zalijete buď slaným nebo sladkokyselým lákem.

Praktické

  • Nakládané okurky můžete jíst jen tak, jako pickles například k čočce, ale výborné jsou také v pomazánkách, salátech a dalších jídlech.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ja davam trocha viac soli . Predtym mi hnili a teraz davam na 1 pohar 2 lyzicky a su dobre. Chcem sa tiez opytat. Je vhodne po zjedeni uhoriek pouzit tu nakvasenu vodu na dalsie uhorky? Ked dam este trocha soli

Naděžda
13. 7. 2025

Prosím, nemáte někdo zkušenosti s nakládáním ačokči? Dostala jsem semínka a narostla mi opravdu velká úroda. Je to taková okurkopaprika. Kamarádka ji používá do leča a do jídel, kde jim paprika nebo okurky připadají těžké na trávení. Chtěla bych si ji naložit na zimu. Při prvním kousnutí má chuť spíše jako okurka ale je dutá a má semínka jako paprika. Poradíte mi někdo, prosím?

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Nakládaný patizon à la kvašáky

Patizonové kvašáky jsou snadné na výrobu a je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu nebo jak zpracovat tužší kousky. Patizon sám o sobě nemá výraznou c...
34
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Video návod: Jak připravit pickles z mrkve

Kvašená zelenina je velmi chutná a zároveň je to lék. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině. Návštěvy jsou většinou mile překvapené její jem...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...