Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Hlíva ústřičná na smetaně

Uvařeno
bez mléka

Hlíva ústřičná patří mezi zdraví prospěšné houby, mimo jiné posiluje imunitu, což je zvlášť v dnešní době důvod, proč bychom ji měli zařadit do jídelníčku. Zkuste to třeba v této verzi oblíbené smetanové omáčky, kterou jistě potěšíte všechny milovníky houbových jídel.

Ingredience
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 malá cuketa
  • 1 rostlinná smetana
  • 1 balení hlívy ústřičné (300 g)
  • 1 l vody nebo vývaru
  • pórek (kousek)
  • hrášek (hrst)
  • sůl
  • pepř
  • mletý kmín
  • 1 lžíce dijonské hořčice

S Ivankou jsem se potkala osobně a nechtělo se mi uvěřit, že tahle krásná, štíhlá a temperamentní žena, žije už někol...

Jak připravit hlívu se zeleninou na smetaně

  1. Mrkev, petržel, cuketu a řapíkatý celer nakrájíme na kostky, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, opepříme, okmínujeme a vaříme doměkka.
  2. Jakmile je zelenina měkká, polovinu odebereme, rozmixujeme dohladka a vrátíme zpět do hrnce.
  3. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  4. K základu přidáme nakrájenou hlívu a pórek, zalijeme smetanou, přidáme lžíci hořčice a zhruba 10 minut provaříme.
  5. Minutku před koncem vaření přihodíme hrášek.

Praktické

  • Podáváme s obilovinou podle chuti, skvěle se hodí celozrnný kuskus či rýže.
  • Pro bezlepkovou dietu zvolíme jako přílohu obilovinu bez lepku.

Obměna

  • Můžete použít i jinou zeleninu dle sezóny, chuti a stavu zásob.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
1. 10. 2025

na kolik porcí?🙈

Mnam, tak to bola dobrota!😋 Ja som zeleninu nemixovala a hlivu som najskor orestovala na cesnaku, aby bola chrumkavejsia. Recept zaradzujem medzi moje oblubene😃

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Pomerančová omáčka s ječmenem a tofu

Toužíte po změně? Chcete na talíři novou chuť? Něco exotického? Pak určitě vyzkoušejte tento recept!

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Ďábelské rýžové gnocchi

Tyto lahodné gnocchi si můžete dopřát i při bezlepkové dietě. Při zachování ingrediencí jsou opravdu velmi pálivé, což krásně kontrastuje s jednoduchou hra...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...