Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pikantní smažené placky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Po kořeněných jáhlovo – rýžových plackách se jen zaprášilo. Česnek tentokrát nevadil ani dětem. Doplněné humusem a svěžím salátem.

Ingredience
pro 6 porcí
  • 3 hrnky vařených jáhel s rýži a lněným semínkem (může být i jen rýže nebo jáhly)
  • půl lžičky soli
  • několik lžic až půl deci horké vody
  • asi půl hrnku pohankové mouky
  • lžička majoránky
  • lžička mletého kmínu
  • 2-3 stroužky česneku
  • olej na smažení

Chtěla bych se s vámi podělit o svůj příběh, možná životní zkušenost, která mě naučil...

Jak připravit obilné placky

  1. Do mísy dáme 3 hrnky uvařených jáhel s rýží a lněným nebo jiným semínkem, přidáme několik lžic horké vody a lehce promixujeme tyčkovým mixérem, stačí jen pár krát mixnout. Vody dejte jen tolik, aby hmota byla trochu spojená a nedrolila se.
  2. Přidejte sůl, majoránku, rozdrcený česnek, kmín a pohankovou mouku a dobře promíchejte. Mouky dejte tolik, aby hmota byla tužší a šly udělat placky.
  3. Namočenýma rukama tvarujte placky velikosti dlaně, vysoké asi 2 cm.
  4. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  5. Do kvalitní pánve dejte vysokou vrstvu oleje vhodného na smažení, výška oleje by měla být asi 2 cm. Zapněte naplno a jakmile bude olej dostatečně ohřátý, dejte placky smažit.
  6. Smažte po celou dobu naplno zapnutém ohni, placky se potřebují udělat zprudka, tak nenasáknou tolik tuku.
  7. Placky smažte po obou stranách do zlaté barvy, otočte je, až když se samy odlepí od dna.
  8. Po osmažení je klaďte na savý papír, kde se mohou okapat.

Praktické

  • Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře. Jsou vhodné i na svačinu, protože jsou chutné i studené.
  • Ke smaženým pokrmům doporučujeme podávat nastrouhaný daikon, napomáhá trávení.
  • Na plackách je nejchutnější to, že křupou a jsou smažené. Tyto jsou navíc ještě kořeněné a tudíž chuťově výrazné.

Obměna

  • 12910242_10154160206394388_1084170972_nPlacky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí. Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou.

Děti

  • Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to déle než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

38 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mňam, děkuji.

Placky, ktere se jí samy! Trošku jsem je oproti puvodnimu receptu pozmenila, abych nemusela smazit na panvi – no a jsou super. Placičky jsem na konci lehce obalila v kukuřičné strouhance, dala na pečící papír pomazany troškou oleje, šoupla do predehřaté trouby a pekla jsem je na 200° cca 30 min (režim horkovzduch) 😋

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...