Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Podzimní šafránová rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Rychlé a chutné jídlo, ve kterém se příjemně snoubí sladkost daná dýní, mrkví a cibulí s kyselou chutí citrónové šťávy, pikantností koření a příjemnou kořenitostí mizuny.

Ingredience
2 porce
  • dýně
  • cibule
  • mrkev
  • olej
  • muškátový oříšek
  • šafrán
  • sůl
  • bílý pepř
  • mizuna
  • lahůdkové droždí
  • citrónová šťáva
  • jalapeňo papričky
  • piniové oříšky
  • 160 g rýže ribe

Měla jsem velké potíže se zažíváním a věděla jsem, že potřebuji změnu. Po počáteční krizi přišla velká úleva a já cít...

Jak připravit podzimní zleninové rizoto se

  1. Celozrnnou rýži ribe uvařte, aniž byste ji příliš vysušili.
  2. Zatímco se rýže vaří, připravte si zeleninu. V pánvi rozpalte olej, přidejte cibuli, mrkev a dýni nakrájenou na malé kostičky. Jemně osmahněte.
  3. Osolte, přidejte muškátový oříšek, podlijte vodou a zvolna vařte, dokud se zelenina neuvaří.
  4. Jalapeňo nakrájejte na kostičky, nasekejte mizunu a opečte piniové oříšky.
  5. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  6. Šafrán rozpustťe v půl sklenici vody.
  7. Uvařenou rýži vložte do pánve se zeleninou, přidejte šafrán rozpuštěný ve vodě, promíchejte, osolte a ještě pár minut povařte, aby se chutě dobře propojily.
  8. Ke konci vaření s vypnutým plamenem přidejte citrónovou šťávu a lahůdkové droždí.
  9. Při podávání posypejte mizunou, bílým pepřem, jalapeňem a piniovými oříšky.

Praktické

  • Na dvě porce postačí balení šafránu o 0,1 gramu.
  • Šafrán je v receptu kvůli chuti, nelze ho nahradit kurkumou.
  • Jelikož dýně, mrkev i cibule jsou sladké, nezapomeňte na citrónovou šťávu, pepř a nějakou výraznou zelenou posypku.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv rýži vhodnou na italská rizota.
  • Jalapeňo můžete nahradit třeba kajenským pepřem.
  • Mizunu můžete nahradit rukolou nebo jakoukoliv zelenou natí.
  • Piniové oříšky mohou nahradit slunečnicová semínka.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme jalapeňo a pikantní koření.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

14 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.

Šafránové rizoto

Snadné a rychlé rizoto, voňavé díky šafránu a jemné díky přidanému lískooříškovému máslu.

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.

Zimní špagety

Nesporný král diet, vynikající syrový i vařený. Kdo to je? Fenykl. Věděli jste, že kromě běžně používaného srdíčka fenyklu se dá využít i fenyklových vousů...

Květák na kari

Jednoduché a velice chutné pikantní jídlo, které provoní vaši kuchyň a potěší vaše chuťové pohárky. Pokud se neleknete množství ingrediencí, tak vám slibuj...

Vypečená trojice

Bohatá na vitamíny, vlákninu a minerální soli a s neuvěřitelnou antioxidační silou: to je důvod, proč by modrá a fialová barva ovoce a zeleniny neměly chyb...