Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Podzimní šafránová rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Rychlé a chutné jídlo, ve kterém se příjemně snoubí sladkost daná dýní, mrkví a cibulí s kyselou chutí citrónové šťávy, pikantností koření a příjemnou kořenitostí mizuny.

Ingredience
2 porce
  • dýně
  • cibule
  • mrkev
  • olej
  • muškátový oříšek
  • šafrán
  • sůl
  • bílý pepř
  • mizuna
  • lahůdkové droždí
  • citrónová šťáva
  • jalapeňo papričky
  • piniové oříšky
  • 160 g rýže ribe

Ubehlo veľa mesiacov, čo ma kamarátka pozvala do Jíme Jinak a budem jej za to navždy vďačná. Taktiež patrím medzi veg...

Jak připravit podzimní zleninové rizoto se

  1. Celozrnnou rýži ribe uvařte, aniž byste ji příliš vysušili.
  2. Zatímco se rýže vaří, připravte si zeleninu. V pánvi rozpalte olej, přidejte cibuli, mrkev a dýni nakrájenou na malé kostičky. Jemně osmahněte.
  3. Osolte, přidejte muškátový oříšek, podlijte vodou a zvolna vařte, dokud se zelenina neuvaří.
  4. Jalapeňo nakrájejte na kostičky, nasekejte mizunu a opečte piniové oříšky.
  5. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  6. Šafrán rozpustťe v půl sklenici vody.
  7. Uvařenou rýži vložte do pánve se zeleninou, přidejte šafrán rozpuštěný ve vodě, promíchejte, osolte a ještě pár minut povařte, aby se chutě dobře propojily.
  8. Ke konci vaření s vypnutým plamenem přidejte citrónovou šťávu a lahůdkové droždí.
  9. Při podávání posypejte mizunou, bílým pepřem, jalapeňem a piniovými oříšky.

Praktické

  • Na dvě porce postačí balení šafránu o 0,1 gramu.
  • Šafrán je v receptu kvůli chuti, nelze ho nahradit kurkumou.
  • Jelikož dýně, mrkev i cibule jsou sladké, nezapomeňte na citrónovou šťávu, pepř a nějakou výraznou zelenou posypku.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv rýži vhodnou na italská rizota.
  • Jalapeňo můžete nahradit třeba kajenským pepřem.
  • Mizunu můžete nahradit rukolou nebo jakoukoliv zelenou natí.
  • Piniové oříšky mohou nahradit slunečnicová semínka.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme jalapeňo a pikantní koření.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

14 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.

Šafránové rizoto

Snadné a rychlé rizoto, voňavé díky šafránu a jemné díky přidanému lískooříškovému máslu.

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.

Zimní špagety

Nesporný král diet, vynikající syrový i vařený. Kdo to je? Fenykl. Věděli jste, že kromě běžně používaného srdíčka fenyklu se dá využít i fenyklových vousů...

Květák na kari

Jednoduché a velice chutné pikantní jídlo, které provoní vaši kuchyň a potěší vaše chuťové pohárky. Pokud se neleknete množství ingrediencí, tak vám slibuj...

Vypečená trojice

Bohatá na vitamíny, vlákninu a minerální soli a s neuvěřitelnou antioxidační silou: to je důvod, proč by modrá a fialová barva ovoce a zeleniny neměly chyb...