Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Thajská polévka se zázvorem, červenou čočkou a kokosovým krémem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Na oběd jsme hlad moc neměli, tak jsem udělala jen velmi hustou nudlovou polévku s červenou čočkou. No ještě že jsem ji udělala takový kotel!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 hrnek dýně pokrájené na kostky
  • 1 hrnek na nudličky pokrájeného bílého zelí
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • 1 balený vlasových rýžových nudlí
  • 1 cm zázvoru (kořene)
  • 2 lžíce kokosového krému
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky sladkého kari koření
  • 1 l zeleninového vývaru
  • podle chuti umeocet

Neměla jsem představu, jak dlouho vydržím stravovat se jinak. Šest týdnů ale uteklo jako voda, shodila jsem pěkných p...

Jak připravit kokosovou polévku s čočkou

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme pokrájený řapíkatý celer, dýni, zelí a mrkev a společně orestujeme.
  3. Když je zelenina osmažená, přidáme  vývar, propláchnutou čočku, kari, bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Ke konci varu přidáme do polévky rýžové nudle a šťávu z čerstvého zázvoru (nastrouháme kořen na jemno i se slupkou na struhadle a rukama vymačkáme šťávu do polévky) a po třech minutách varu vypneme.
  5. Po vypnutí doladíme chuť přidáním pár kapek či lžičky umeocta a 2 lžícemi kokosového krému.

Praktické

  • Takováto polévka může občas nahradit kompletní jídlo na cestách či při spěchu.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Pokud dáme jiné koření a místo zázvoru česnek, dostaneme českou verzi téhož.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let. Pokud odebereme ochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

vyborna 🤗

Mila Beata
28. 3. 2022

Mnaaaam ♥️♥️♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...
2

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.