Na oběd jsme hlad moc neměli, tak jsem udělala jen velmi hustou nudlovou polévku s červenou čočkou. No ještě že jsem ji udělala takový kotel!
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 hrnek dýně pokrájené na kostky
  • 1 hrnek na nudličky pokrájeného bílého zelí
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • 1 balený vlasových rýžových nudlí
  • 1 cm zázvoru (kořene)
  • 2 lžíce kokosového krému
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky sladkého kari koření
  • 1 l zeleninového vývaru
  • podle chuti umeocet

Jak připravit kokosovou polévku s čočkou

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme pokrájený řapíkatý celer, dýni, zelí a mrkev a společně orestujeme.
  3. Když je zelenina osmažená, přidáme  vývar, propláchnutou čočku, kari, bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Ke konci varu přidáme do polévky rýžové nudle a šťávu z čerstvého zázvoru (nastrouháme kořen na jemno i se slupkou na struhadle a rukama vymačkáme šťávu do polévky) a po třech minutách varu vypneme.
  5. Po vypnutí doladíme chuť přidáním pár kapek či lžičky umeocta a 2 lžícemi kokosového krému.

Praktické

  • Takováto polévka může občas nahradit kompletní jídlo na cestách či při spěchu.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Pokud dáme jiné koření a místo zázvoru česnek, dostaneme českou verzi téhož.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let. Pokud odebereme ochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. A ještě přidám svůj tip, jak na zázvor. Jednoduše ukrojte kousek(nebo dva) a dejte do lisu na česnek. Lis otočte obráceně a šťáva po zmáčknutí vyteče. Pak ten kousek zázvoru různě obracím a přehýbám, až je z toho úplně vyšťavený.

      • I bez zelí a s trochou rýžové smetany byla výborná a zasytila nás na celé dopoledne. Až teď po 2,5 letech MB jsem přišla na to, že ráno potřebujem bílkoviny v podobě nějaké hustší zeleninovo-luštěninové polévky a oběd třeba nasladko – dnes výborné šišky(z batátového těsta zahuštěného van. hraškou, rýž. moukou ) s makovou omáčkou. A k tomu všemu opravdu málo solit.

  2. teeeeda dámy…. opravdu luxusní !!!!!! Něco takového jsem při těch dnešních -5 potřebovala 🙂 Všechny palce nahoru….

  3. Přesně na to jsem měla chuť! Neváhala jsem a ještě večer doběhla nakoupit chybějící zeleninu. Stojí to za to, přišla jsem vymrzlá, polévka krásně zahřála a zvedla náladu. Muž rád ostré, přidala jsem mu do jeho porce pokrájenou feferonku. Díky.

    • Tak to mám radost, že chutnala. Ano ano, mužům je radno dopřát piknatní chutě 🙂

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMalé a velké noční snění
Další článekEnergie stromu ve feng-shui