Na oběd jsme hlad moc neměli, tak jsem udělala jen velmi hustou nudlovou polévku s červenou čočkou. No ještě že jsem ji udělala takový kotel!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 hrnek dýně pokrájené na kostky
  • 1 hrnek na nudličky pokrájeného bílého zelí
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • 1 balený vlasových rýžových nudlí
  • 1 cm zázvoru (kořene)
  • 2 lžíce kokosového krému
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky sladkého kari koření
  • 1 l zeleninového vývaru
  • podle chuti umeocet

Jak připravit kokosovou polévku s čočkou

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme pokrájený řapíkatý celer, dýni, zelí a mrkev a společně orestujeme.
  3. Když je zelenina osmažená, přidáme  vývar, propláchnutou čočku, kari, bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Ke konci varu přidáme do polévky rýžové nudle a šťávu z čerstvého zázvoru (nastrouháme kořen na jemno i se slupkou na struhadle a rukama vymačkáme šťávu do polévky) a po třech minutách varu vypneme.
  5. Po vypnutí doladíme chuť přidáním pár kapek či lžičky umeocta a 2 lžícemi kokosového krému.

Praktické

  • Takováto polévka může občas nahradit kompletní jídlo na cestách či při spěchu.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Pokud dáme jiné koření a místo zázvoru česnek, dostaneme českou verzi téhož.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let. Pokud odebereme ochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst „stejné jídlo“.

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Teda mňaminky, mňaminky. Vynikající polévka, už je v oblíbených.
    Dělala jsem jí jako ranní s shiro miso pastou. Podobnou nám uvařila dcera, ona párkrát byla v Thajsku. Až přijede příští rok k nám do Čech, uvařím ji tuhle polévku:)
    Letos jsme za ní byli na Islandu a nádhera:)

    • Ta bude koukat! 🙂 Hmm, Island bych brala z fleku, tu nádheru bych ráda viděla na vlastní oči, už fotky jsou úžasné.

  2. A ještě přidám svůj tip, jak na zázvor. Jednoduše ukrojte kousek(nebo dva) a dejte do lisu na česnek. Lis otočte obráceně a šťáva po zmáčknutí vyteče. Pak ten kousek zázvoru různě obracím a přehýbám, až je z toho úplně vyšťavený.

      • I bez zelí a s trochou rýžové smetany byla výborná a zasytila nás na celé dopoledne. Až teď po 2,5 letech MB jsem přišla na to, že ráno potřebujem bílkoviny v podobě nějaké hustší zeleninovo-luštěninové polévky a oběd třeba nasladko – dnes výborné šišky(z batátového těsta zahuštěného van. hraškou, rýž. moukou ) s makovou omáčkou. A k tomu všemu opravdu málo solit.

  3. teeeeda dámy…. opravdu luxusní !!!!!! Něco takového jsem při těch dnešních -5 potřebovala 🙂 Všechny palce nahoru….

  4. Přesně na to jsem měla chuť! Neváhala jsem a ještě večer doběhla nakoupit chybějící zeleninu. Stojí to za to, přišla jsem vymrzlá, polévka krásně zahřála a zvedla náladu. Muž rád ostré, přidala jsem mu do jeho porce pokrájenou feferonku. Díky.

    • Tak to mám radost, že chutnala. Ano ano, mužům je radno dopřát piknatní chutě 🙂

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMalé a velké noční snění
Další článekEnergie stromu ve feng-shui