Na oběd jsme hlad moc neměli, tak jsem udělala jen velmi hustou nudlovou polévku s červenou čočkou. No ještě že jsem ji udělala takový kotel!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 hrnek dýně pokrájené na kostky
  • 1 hrnek na nudličky pokrájeného bílého zelí
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • 1 balený vlasových rýžových nudlí
  • 1 cm zázvoru (kořene)
  • 2 lžíce kokosového krému
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky sladkého kari koření
  • 1 l zeleninového vývaru
  • podle chuti umeocet

Jak připravit kokosovou polévku s čočkou

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme pokrájený řapíkatý celer, dýni, zelí a mrkev a společně orestujeme.
  3. Když je zelenina osmažená, přidáme  vývar, propláchnutou čočku, kari, bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Ke konci varu přidáme do polévky rýžové nudle a šťávu z čerstvého zázvoru (nastrouháme kořen na jemno i se slupkou na struhadle a rukama vymačkáme šťávu do polévky) a po třech minutách varu vypneme.
  5. Po vypnutí doladíme chuť přidáním pár kapek či lžičky umeocta a 2 lžícemi kokosového krému.

Praktické

  • Takováto polévka může občas nahradit kompletní jídlo na cestách či při spěchu.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Pokud dáme jiné koření a místo zázvoru česnek, dostaneme českou verzi téhož.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let. Pokud odebereme ochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst „stejné jídlo“.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...
  1. S touto polivkou bojuju, pokazde mi vyjde uplne jinak (vs.foto zde), take chutna jinak,.. pripadam si jako pejsek a kocicka :-) ale jinak je dobra :-) :-)

  2. Teda mňaminky, mňaminky. Vynikající polévka, už je v oblíbených.
    Dělala jsem jí jako ranní s shiro miso pastou. Podobnou nám uvařila dcera, ona párkrát byla v Thajsku. Až přijede příští rok k nám do Čech, uvařím ji tuhle polévku:)
    Letos jsme za ní byli na Islandu a nádhera:)

    • Ta bude koukat! :-) Hmm, Island bych brala z fleku, tu nádheru bych ráda viděla na vlastní oči, už fotky jsou úžasné.

  3. A ještě přidám svůj tip, jak na zázvor. Jednoduše ukrojte kousek(nebo dva) a dejte do lisu na česnek. Lis otočte obráceně a šťáva po zmáčknutí vyteče. Pak ten kousek zázvoru různě obracím a přehýbám, až je z toho úplně vyšťavený.

      • I bez zelí a s trochou rýžové smetany byla výborná a zasytila nás na celé dopoledne. Až teď po 2,5 letech MB jsem přišla na to, že ráno potřebujem bílkoviny v podobě nějaké hustší zeleninovo-luštěninové polévky a oběd třeba nasladko – dnes výborné šišky(z batátového těsta zahuštěného van. hraškou, rýž. moukou ) s makovou omáčkou. A k tomu všemu opravdu málo solit.

  4. teeeeda dámy…. opravdu luxusní !!!!!! Něco takového jsem při těch dnešních -5 potřebovala :-) Všechny palce nahoru….

  5. Přesně na to jsem měla chuť! Neváhala jsem a ještě večer doběhla nakoupit chybějící zeleninu. Stojí to za to, přišla jsem vymrzlá, polévka krásně zahřála a zvedla náladu. Muž rád ostré, přidala jsem mu do jeho porce pokrájenou feferonku. Díky.

    • Tak to mám radost, že chutnala. Ano ano, mužům je radno dopřát piknatní chutě :-)

  6. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMalé a velké noční snění
Další článekEnergie stromu ve feng-shui