Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Česká klasika

Tofu-noko-zelo se smaženou cibulkou

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez vajec

Klasická česká kuchyně v trochu jiném provedení. Spojení lahodného červeného zelí s nasládlými noky, křupavou tofu slaninou a šťavnatou smaženou cibulkou se nedá odolat. Tento pokrm připravíte během hodinky.

Ingredience
2 porce
  • 1 střední batát
  • 3/4 hrnku špaldové hladké mouky + trocha na tvarování noků + 1 polévková lžíce na cibulku
  • 3 polévkové lžíce špaldové celozrnné mouky
  • 1/2 menší hlávky červeného zelí
  • 1 malá cibule
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 2 polévkové lžíce rozinek
  • muškátový oříšek
  • umeocet
  • sirup
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 g uzeného tofu
  • olej
  • zeleninový vývar/voda

Zhubnout 5,5 kilo za dva týdny není jen tak a proto se s vámi chceme podělit o neuvěřitelné ...

Jak připravit knedlo-vepřo-zelo jinak

  1. Batát oloupeme, překrájíme a dáme uvařit do změknutí, poté necháme vychladnout
  2. Mezitím si nakrájíme červené zelí na proužky, dáme do hrnce, zalijeme cca 400 ml vývaru nebo vody, přidáme umeocet, sirup, kmín, pokud je třeba, dosolíme a vaříme na mírném plameni , až je zelí měkké. V průběhu několikrát promícháme, v případě potřeby ještě podlijeme vývarem nebo vodou, dochutíme. Ke konci vaření přidáme rozinky a zahustíme kukuřičným škrobem (v hrnci by mělo ke konci vaření zůstat trochu vody).
  3. Vychladlý batát nastrouháme najemno, přidáme obě mouky, sůl, trošku pepře a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Vypracujeme těsto a tvarujeme noky. Ty poté vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou.
  4. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, poprášíme moukou a smažíme dozlatova. Poté vyjmeme na ubrousek, abychom odstranili přebytečný tuk.
  5. Tofu nakrájíme na malé tenké kousky a smažíme dozlatova.

 

Praktické

  • Pokud máte tlakový hrnec, můžete uvařit zelí v něm. Ušetříte čas i energii.
  • Umeocet je kyselý a slaný zároveň, přidávejte ho postupně a průběžně ochutnávejte, abyste jídlo nepřesolili.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).

Obměna

  • Uzené tofu můžete zaměnit za bílé, jen jej před přípravou ochuťte např. sójovou omáčkou (pro bezlepkovou verzi hrachovou) nebo uzenou paprikou a pod..
  • Batát lze v sezóně vyměnit za dýni.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
19. 12. 2022

Tentokrát jsem si dával pozor a tak mi místo knedlíku vyšel nok 🙂

Vynikající 👌 Měli jsme s tempehem 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Šumajstr jinak

Tento recept je inspirovaný tradičním receptem na Šumajstr, který pochází z moravského Slovácka. Zkuste ho a uvidíte, že je skvělý i v této zdravé, odlehče...

Pečený chřest s batátovým pyré, pepřovou omáčkou a tofu slaninou

Chřestová sezóna je v plném proudu, pojďme si ji užít. Vyzkoušejte třeba tuto pečenou verzi chřestu s pikantní pepřovou omáčkou. Se slaninou z tofu a batát...

Fazole na smetaně s noky

Připravte si naši českou klasiku – krémovou smetanovou omáčku. Ale ve zdravé verzi bez mléka. K tomu výborné odlehčené batátové noky z celozrnné mouk...

Tokyo balls (bezlepkové)

Tyhle kuličky jsou moc dobré, měkké, ale nerozpadají se. Skvělé se hodí jako zdravé a chutné občerstvení při různých oslavách. Skvěle se budou vyjímat např...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.