Klasická česká kuchyně v trochu jiném provedení. Spojení lahodného červeného zelí s nasládlými noky, křupavou tofu slaninou a šťavnatou smaženou cibulkou se nedá odolat. Tento pokrm připravíte během hodinky.

Ingredience
2 porce
  • 1 střední batát
  • 3/4 hrnku špaldové hladké mouky + trocha na tvarování noků + 1 polévková lžíce na cibulku
  • 3 polévkové lžíce špaldové celozrnné mouky
  • 1/2 menší hlávky červeného zelí
  • 1 malá cibule
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 2 polévkové lžíce rozinek
  • muškátový oříšek
  • umeocet
  • sirup
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 g uzeného tofu
  • olej
  • zeleninový vývar/voda

Jak připravit knedlo-vepřo-zelo jinak

  1. Batát oloupeme, překrájíme a dáme uvařit do změknutí, poté necháme vychladnout
  2. Mezitím si nakrájíme červené zelí na proužky, dáme do hrnce, zalijeme cca 400 ml vývaru nebo vody, přidáme umeocet, sirup, kmín, pokud je třeba, dosolíme a vaříme na mírném plameni , až je zelí měkké. V průběhu několikrát promícháme, v případě potřeby ještě podlijeme vývarem nebo vodou, dochutíme. Ke konci vaření přidáme rozinky a zahustíme kukuřičným škrobem (v hrnci by mělo ke konci vaření zůstat trochu vody).
  3. Vychladlý batát nastrouháme najemno, přidáme obě mouky, sůl, trošku pepře a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Vypracujeme těsto a tvarujeme noky. Ty poté vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou.
  4. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, poprášíme moukou a smažíme dozlatova. Poté vyjmeme na ubrousek, abychom odstranili přebytečný tuk.
  5. Tofu nakrájíme na malé tenké kousky a smažíme dozlatova.

 

Praktické

  • Pokud máte tlakový hrnec, můžete uvařit zelí v něm. Ušetříte čas i energii.
  • Umeocet je kyselý a slaný zároveň, přidávejte ho postupně a průběžně ochutnávejte, abyste jídlo nepřesolili.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).

Obměna

  • Uzené tofu můžete zaměnit za bílé, jen jej před přípravou ochuťte např. sójovou omáčkou (pro bezlepkovou verzi hrachovou) nebo uzenou paprikou a pod..
  • Batát lze v sezóně vyměnit za dýni.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek13 chyb, kterým se chceme při detoxikaci vyhnout
Další článekMalajské Roti Jala