Klasická česká kuchyně v trochu jiném provedení. Spojení lahodného červeného zelí s nasládlými noky, křupavou tofu slaninou a šťavnatou smaženou cibulkou se nedá odolat. Tento pokrm připravíte během hodinky.
Ingredience
2 porce
- 1 střední batát
- 3/4 hrnku špaldové hladké mouky + trocha na tvarování noků + 1 polévková lžíce na cibulku
- 3 polévkové lžíce špaldové celozrnné mouky
- 1/2 menší hlávky červeného zelí
- 1 malá cibule
- sůl
- pepř
- kmín
- 2 polévkové lžíce rozinek
- muškátový oříšek
- umeocet
- sirup
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- 100 g uzeného tofu
- olej
- zeleninový vývar/voda
Jak připravit knedlo-vepřo-zelo jinak
- Batát oloupeme, překrájíme a dáme uvařit do změknutí, poté necháme vychladnout
- Mezitím si nakrájíme červené zelí na proužky, dáme do hrnce, zalijeme cca 400 ml vývaru nebo vody, přidáme umeocet, sirup, kmín, pokud je třeba, dosolíme a vaříme na mírném plameni , až je zelí měkké. V průběhu několikrát promícháme, v případě potřeby ještě podlijeme vývarem nebo vodou, dochutíme. Ke konci vaření přidáme rozinky a zahustíme kukuřičným škrobem (v hrnci by mělo ke konci vaření zůstat trochu vody).
- Vychladlý batát nastrouháme najemno, přidáme obě mouky, sůl, trošku pepře a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Vypracujeme těsto a tvarujeme noky. Ty poté vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou.
- Cibuli nakrájíme na tenké proužky, poprášíme moukou a smažíme dozlatova. Poté vyjmeme na ubrousek, abychom odstranili přebytečný tuk.
- Tofu nakrájíme na malé tenké kousky a smažíme dozlatova.
Praktické
- Pokud máte tlakový hrnec, můžete uvařit zelí v něm. Ušetříte čas i energii.
- Umeocet je kyselý a slaný zároveň, přidávejte ho postupně a průběžně ochutnávejte, abyste jídlo nepřesolili.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).
Obměna
- Uzené tofu můžete zaměnit za bílé, jen jej před přípravou ochuťte např. sójovou omáčkou (pro bezlepkovou verzi hrachovou) nebo uzenou paprikou a pod..
- Batát lze v sezóně vyměnit za dýni.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
Veganské knedlo-vepřo-zelo, ano jde to podle skvělého receptu od Klárky 💓
Testování nového receptu od Klárky, dopadlo velmi dobře 😀
Skvěle vyvážená chuť zelí s rozinkami, sladké batátové noky jsou doplněny do křupava osmaženou cibulkou a „spekovým“ tofu.
P.S. pro Klárku: „dnes jsem vařil knedlík a vyšel mi asi nok“. 😁
Jardo nádhera :-) knedlik nebo nok, hlavně když chutná 😄
Díky moc za pochvalu, opět to je recept, který budu rád opakovat 😀