I donuty mohou být zdravé! Nevěříte? Tak zkuste tyto luxusní donuty bez lepku, bez droždí, cukru i bílé mouky. A navíc pečené v troubě.
Ingredience

Těsto:

  • 100 g pohankové mouky
  • 50 g rýžové mouky
  • 2 lžíce aktivního rýžového kvásku
  • 3 lžic rýžového sirupu
  • 1 lžíce rýžového oleje
  • lžička perníkového koření
  • špetka soli

Karobová poleva:

  • 400 ml rostlinného mléka
  • 3 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce karobu
  • rýžový sirup podle chuti
  • špetka soli

Postup

  1. Smícháme ingredience na těsto a přidáme vlažnou vodu tak, aby nám vznikla hustší kaše.
  2. Těsto vlijeme do vymazaných forem na koblížky a necháme 3.5 h kvasit.
  3. Donuty pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15-20 minut (kontrolujeme špejlí).
  4. Připravíme si karobovou polevu – 300 ml mléka přivedeme k varu.
  5. Ve zbylém mléce rozmícháme maizenu, karob a rýžový sirup a přidáme k vroucímu mléku.
  6. Směs mícháme ještě pár minut po zhoustnutí.
  7. Vychladlé donuty vyndáme z formy a vrchní stranou máčíme v karobové polevě.

Praktické

  • Rýžový kvásek vyrobíme podle tohoto receptu.
  • Místo donutů můžeme z těsta dělat i koblížky nebo muffiny a jiné sladké pečivo.
  • Donuty můžeme polít i ovocnou polevou.

Obměna

  • Pokud nemáme rýžový kvásek, můžeme použít i jiný – lievito madre nebo pšeničný (případně žitný).
  • Perníkové koření můžeme vynechat nebo nahradit vanilkou či skořicí.
  • Místo rýžového sirupu můžeme použít slad, jiný obilný sirup, javorový sirup nebo jiné sladidlo.
  • Můžeme přidat do těsta i oříšky, kokos aj.

Děti

  • Tyto donuty jsou vhodné od 1,5 roku.

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

    • Ideálně do poradny v Klubu, tam to sleduju přednostně a tam odpověď poslouží i ostatním, pod články se to ztratí.

  1. Teď se dívám na tu nakoženou zeleninu, je to zelí s mrkví trochu prosolené a upěchované v patentní sklenici bez gumového těsnění (bála jsem sese, aby to nevybuchlo), na tom zelný list a zatížené sklenicí s vodou. Pustilo to šťávu, je to zatopené, ale teď je na tom jakási pěna, co tam včera nebyla. Mám to v chladnějším pokoji, od neděle. Jak poznám, že se tomu nic špatného neděje? Bojím se, že tam vznikl nový život…

    • To zní dobře, pěna je důkz, že to kvasí :-)) Nejlepší je ochutat a když to přijde dost kyselé, tak přendat do lednice, aby už to víc nefermentovalo. Špatná by byla jen plíseň a ta by byla vidět jako chlupatá potvora na vrchu 😉

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNávod, jak seskládat kompletní zdravý talíř
Další článekJak udělat domácí mandlové máslo