I donuty mohou být zdravé! Nevěříte? Tak zkuste tyto luxusní donuty bez lepku, bez droždí, cukru i bílé mouky. A navíc pečené v troubě.

Ingredience

Těsto:

  • 100 g pohankové mouky
  • 50 g rýžové mouky
  • 2 lžíce aktivního rýžového kvásku
  • 3 lžic rýžového sirupu
  • 1 lžíce rýžového oleje
  • lžička perníkového koření
  • špetka soli

Karobová poleva:

  • 400 ml rostlinného mléka
  • 3 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce karobu
  • rýžový sirup podle chuti
  • špetka soli

Postup

  1. Smícháme ingredience na těsto a přidáme vlažnou vodu tak, aby nám vznikla hustší kaše.
  2. Těsto vlijeme do vymazaných forem na koblížky a necháme 3.5 h kvasit.
  3. Donuty pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15-20 minut (kontrolujeme špejlí).
  4. Připravíme si karobovou polevu – 300 ml mléka přivedeme k varu.
  5. Ve zbylém mléce rozmícháme maizenu, karob a rýžový sirup a přidáme k vroucímu mléku.
  6. Směs mícháme ještě pár minut po zhoustnutí.
  7. Vychladlé donuty vyndáme z formy a vrchní stranou máčíme v karobové polevě.

Praktické

  • Rýžový kvásek vyrobíme podle tohoto receptu.
  • Místo donutů můžeme z těsta dělat i koblížky nebo muffiny a jiné sladké pečivo.
  • Donuty můžeme polít i ovocnou polevou.

Obměna

  • Pokud nemáme rýžový kvásek, můžeme použít i jiný – lievito madre nebo pšeničný (případně žitný).
  • Perníkové koření můžeme vynechat nebo nahradit vanilkou či skořicí.
  • Místo rýžového sirupu můžeme použít slad, jiný obilný sirup, javorový sirup nebo jiné sladidlo.
  • Můžeme přidat do těsta i oříšky, kokos aj.

Děti

  • Tyto donuty jsou vhodné od 1,5 roku.

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

  1. Ahoj Evi,vyrobila jsem si kvásek Lievita madre,ale marně tu hledám nějaké recepty z něj. V jednom pojednání je odkaz,že se bude pokračovat v dalším díle, ale nic jsem nenašla 😥děkuji za odpověď

    • Ideálně do poradny v Klubu, tam to sleduju přednostně a tam odpověď poslouží i ostatním, pod články se to ztratí.

  2. Teď se dívám na tu nakoženou zeleninu, je to zelí s mrkví trochu prosolené a upěchované v patentní sklenici bez gumového těsnění (bála jsem sese, aby to nevybuchlo), na tom zelný list a zatížené sklenicí s vodou. Pustilo to šťávu, je to zatopené, ale teď je na tom jakási pěna, co tam včera nebyla. Mám to v chladnějším pokoji, od neděle. Jak poznám, že se tomu nic špatného neděje? Bojím se, že tam vznikl nový život…

    • To zní dobře, pěna je důkz, že to kvasí :-)) Nejlepší je ochutat a když to přijde dost kyselé, tak přendat do lednice, aby už to víc nefermentovalo. Špatná by byla jen plíseň a ta by byla vidět jako chlupatá potvora na vrchu 😉

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNávod, jak seskládat kompletní zdravý talíř
Další článekJak udělat domácí mandlové máslo