I donuty mohou být zdravé! Nevěříte? Tak zkuste tyto luxusní donuty bez lepku, bez droždí, cukru i bílé mouky. A navíc pečené v troubě.

Ingredience

Těsto:

  • 100 g pohankové mouky
  • 50 g rýžové mouky
  • 2 lžíce aktivního rýžového kvásku
  • 3 lžic rýžového sirupu
  • 1 lžíce rýžového oleje
  • lžička perníkového koření
  • špetka soli

Karobová poleva:

  • 400 ml rostlinného mléka
  • 3 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce karobu
  • rýžový sirup podle chuti
  • špetka soli

Postup

  1. Smícháme ingredience na těsto a přidáme vlažnou vodu tak, aby nám vznikla hustší kaše.
  2. Těsto vlijeme do vymazaných forem na koblížky a necháme 3.5 h kvasit.
  3. Donuty pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15-20 minut (kontrolujeme špejlí).
  4. Připravíme si karobovou polevu – 300 ml mléka přivedeme k varu.
  5. Ve zbylém mléce rozmícháme maizenu, karob a rýžový sirup a přidáme k vroucímu mléku.
  6. Směs mícháme ještě pár minut po zhoustnutí.
  7. Vychladlé donuty vyndáme z formy a vrchní stranou máčíme v karobové polevě.

Praktické

  • Rýžový kvásek vyrobíme podle tohoto receptu.
  • Místo donutů můžeme z těsta dělat i koblížky nebo muffiny a jiné sladké pečivo.
  • Donuty můžeme polít i ovocnou polevou.

Obměna

  • Pokud nemáme rýžový kvásek, můžeme použít i jiný – lievito madre nebo pšeničný (případně žitný).
  • Perníkové koření můžeme vynechat nebo nahradit vanilkou či skořicí.
  • Místo rýžového sirupu můžeme použít slad, jiný obilný sirup, javorový sirup nebo jiné sladidlo.
  • Můžeme přidat do těsta i oříšky, kokos aj.

Děti

  • Tyto donuty jsou vhodné od 1,5 roku.

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...
  1. Ahoj Evi,vyrobila jsem si kvásek Lievita madre,ale marně tu hledám nějaké recepty z něj. V jednom pojednání je odkaz,že se bude pokračovat v dalším díle, ale nic jsem nenašla 😥děkuji za odpověď

    • Ideálně do poradny v Klubu, tam to sleduju přednostně a tam odpověď poslouží i ostatním, pod články se to ztratí.

  2. Teď se dívám na tu nakoženou zeleninu, je to zelí s mrkví trochu prosolené a upěchované v patentní sklenici bez gumového těsnění (bála jsem sese, aby to nevybuchlo), na tom zelný list a zatížené sklenicí s vodou. Pustilo to šťávu, je to zatopené, ale teď je na tom jakási pěna, co tam včera nebyla. Mám to v chladnějším pokoji, od neděle. Jak poznám, že se tomu nic špatného neděje? Bojím se, že tam vznikl nový život…

    • To zní dobře, pěna je důkz, že to kvasí :-)) Nejlepší je ochutat a když to přijde dost kyselé, tak přendat do lednice, aby už to víc nefermentovalo. Špatná by byla jen plíseň a ta by byla vidět jako chlupatá potvora na vrchu ;-)

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNávod, jak seskládat kompletní zdravý talíř
Další článekJak udělat domácí mandlové máslo