I donuty mohou být zdravé! Nevěříte? Tak zkuste tyto luxusní donuty bez lepku, bez droždí, cukru i bílé mouky. A navíc pečené v troubě.
Ingredience
Těsto:
- 100 g pohankové mouky
- 50 g rýžové mouky
- 2 lžíce aktivního rýžového kvásku
- 3 lžic rýžového sirupu
- 1 lžíce rýžového oleje
- lžička perníkového koření
- špetka soli
Karobová poleva:
- 400 ml rostlinného mléka
- 3 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce karobu
- rýžový sirup podle chuti
- špetka soli
Postup
- Smícháme ingredience na těsto a přidáme vlažnou vodu tak, aby nám vznikla hustší kaše.
- Těsto vlijeme do vymazaných forem na koblížky a necháme 3.5 h kvasit.
- Donuty pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15-20 minut (kontrolujeme špejlí).
- Připravíme si karobovou polevu – 300 ml mléka přivedeme k varu.
- Ve zbylém mléce rozmícháme maizenu, karob a rýžový sirup a přidáme k vroucímu mléku.
- Směs mícháme ještě pár minut po zhoustnutí.
- Vychladlé donuty vyndáme z formy a vrchní stranou máčíme v karobové polevě.
Praktické
- Rýžový kvásek vyrobíme podle tohoto receptu.
- Místo donutů můžeme z těsta dělat i koblížky nebo muffiny a jiné sladké pečivo.
- Donuty můžeme polít i ovocnou polevou.
Obměna
- Pokud nemáme rýžový kvásek, můžeme použít i jiný – lievito madre nebo pšeničný (případně žitný).
- Perníkové koření můžeme vynechat nebo nahradit vanilkou či skořicí.
- Místo rýžového sirupu můžeme použít slad, jiný obilný sirup, javorový sirup nebo jiné sladidlo.
- Můžeme přidat do těsta i oříšky, kokos aj.
Děti
- Tyto donuty jsou vhodné od 1,5 roku.
Dobrý den, prosím, šly by donuty udělat i z čerstvého droždí? Na kvásek si netroufám…, děkuji.
Určitě.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na kolik to asi vyjde donutů , prosím?
V Praktických je uvedeno, že by se z těsta dalo udělat koblihy. Taky by musely být ve formě?
Ty by stačilo hodit do rozpáleného oleje.
díky
Ahoj Evi,vyrobila jsem si kvásek Lievita madre,ale marně tu hledám nějaké recepty z něj. V jednom pojednání je odkaz,že se bude pokračovat v dalším díle, ale nic jsem nenašla 😥děkuji za odpověď
To je skvele Ivano, ze ho mas. Muzes vyuzit bud recepty s timto kvaskem, staci ho zadat na JJ do vyhledavace nebo pres stitek https://www.jimejinak.cz/stitky/lievito-madre/ anebo muzes vzit jakykoli recept s kvaskem https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/stitky/kvasek/ a pouzit tento, budes to mit nadychane.
Pardon, asi jsem to měla psát jinam….
Ideálně do poradny v Klubu, tam to sleduju přednostně a tam odpověď poslouží i ostatním, pod články se to ztratí.
Teď se dívám na tu nakoženou zeleninu, je to zelí s mrkví trochu prosolené a upěchované v patentní sklenici bez gumového těsnění (bála jsem sese, aby to nevybuchlo), na tom zelný list a zatížené sklenicí s vodou. Pustilo to šťávu, je to zatopené, ale teď je na tom jakási pěna, co tam včera nebyla. Mám to v chladnějším pokoji, od neděle. Jak poznám, že se tomu nic špatného neděje? Bojím se, že tam vznikl nový život…
To zní dobře, pěna je důkz, že to kvasí :-)) Nejlepší je ochutat a když to přijde dost kyselé, tak přendat do lednice, aby už to víc nefermentovalo. Špatná by byla jen plíseň a ta by byla vidět jako chlupatá potvora na vrchu ;-)