I donuty mohou být zdravé! Nevěříte? Tak zkuste tyto luxusní donuty bez lepku, bez droždí, cukru i bílé mouky. A navíc pečené v troubě.

Ingredience

Těsto:

  • 100 g pohankové mouky
  • 50 g rýžové mouky
  • 2 lžíce aktivního rýžového kvásku
  • 3 lžic rýžového sirupu
  • 1 lžíce rýžového oleje
  • lžička perníkového koření
  • špetka soli

Karobová poleva:

  • 400 ml rostlinného mléka
  • 3 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce karobu
  • rýžový sirup podle chuti
  • špetka soli

Postup

  1. Smícháme ingredience na těsto a přidáme vlažnou vodu tak, aby nám vznikla hustší kaše.
  2. Těsto vlijeme do vymazaných forem na koblížky a necháme 3.5 h kvasit.
  3. Donuty pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15-20 minut (kontrolujeme špejlí).
  4. Připravíme si karobovou polevu – 300 ml mléka přivedeme k varu.
  5. Ve zbylém mléce rozmícháme maizenu, karob a rýžový sirup a přidáme k vroucímu mléku.
  6. Směs mícháme ještě pár minut po zhoustnutí.
  7. Vychladlé donuty vyndáme z formy a vrchní stranou máčíme v karobové polevě.

Praktické

  • Rýžový kvásek vyrobíme podle tohoto receptu.
  • Místo donutů můžeme z těsta dělat i koblížky nebo muffiny a jiné sladké pečivo.
  • Donuty můžeme polít i ovocnou polevou.

Obměna

  • Pokud nemáme rýžový kvásek, můžeme použít i jiný – lievito madre nebo pšeničný (případně žitný).
  • Perníkové koření můžeme vynechat nebo nahradit vanilkou či skořicí.
  • Místo rýžového sirupu můžeme použít slad, jiný obilný sirup, javorový sirup nebo jiné sladidlo.
  • Můžeme přidat do těsta i oříšky, kokos aj.

Děti

  • Tyto donuty jsou vhodné od 1,5 roku.

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Jaká je to strava?

Dobrý den, protože potřebuji mít jasno :), snažím se...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Jíst jinak v těhotenství?

Zdravím, nedávno jsem se stala členem vašeho klubu, se...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Pochvala a prosba:)

Dobrý den oběma, psala jsem vám už 2x pochvalný...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Našla jsem nový smysl života (Jana)

Jana: Milá Evi, moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Potřebovala...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...
  1. Ahoj Evi,vyrobila jsem si kvásek Lievita madre,ale marně tu hledám nějaké recepty z něj. V jednom pojednání je odkaz,že se bude pokračovat v dalším díle, ale nic jsem nenašla 😥děkuji za odpověď

    • Ideálně do poradny v Klubu, tam to sleduju přednostně a tam odpověď poslouží i ostatním, pod články se to ztratí.

  2. Teď se dívám na tu nakoženou zeleninu, je to zelí s mrkví trochu prosolené a upěchované v patentní sklenici bez gumového těsnění (bála jsem sese, aby to nevybuchlo), na tom zelný list a zatížené sklenicí s vodou. Pustilo to šťávu, je to zatopené, ale teď je na tom jakási pěna, co tam včera nebyla. Mám to v chladnějším pokoji, od neděle. Jak poznám, že se tomu nic špatného neděje? Bojím se, že tam vznikl nový život…

    • To zní dobře, pěna je důkz, že to kvasí :-)) Nejlepší je ochutat a když to přijde dost kyselé, tak přendat do lednice, aby už to víc nefermentovalo. Špatná by byla jen plíseň a ta by byla vidět jako chlupatá potvora na vrchu ;-)

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak jsem začínala se zdravým jídelníčkem
Další článekJak udělat domácí mandlové máslo