- 1 střední batát
- 1/2 jablka
- cca 3/4-1 hrnek pohankové mouky
- 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
- 1,5 lžičky perníkového koření
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce kakaa nebo karobu (není nutné)
- 1 lžíce oleje
- kousek čokolády nebo čokoládové pecičky (bez cukru)
- 2 lžíce rýžového sirupu
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů (pro malé děti vynecháme)
- sůl
Jak připravit perníkové sušenky
- Na pařáčku napaříme jablíčko a batát nakrájené na kostky se špetkou soli.
- Do misky navážíme mouku (začneme 3/4 hrnkem), vločky, koření a přidáme špetku soli.
- Tyčovým mixérem rozmixujeme jablíčko a batát na pyré, anebo rozmačkáme vidličkou.
- Smícháme mokré a suché ingredience.
- Vytvoříme těsto, které má konzistenci jako plastelína, ani ne lité, ani ne ne příliš hutné (případně ještě dohustíme moukou, každé jablíčko je jinak šťavnaté a batát jinak velký).
- Z těsta vytvarujeme malé kulaté sušenky a položíme je na plech vyložený pečícím papírem.
- Do každé sušenky vmáčkneme pár malých kousíčků čokolády nebo čokoládové pecičky.
- Pečeme cca 20 minut na 180° C.
Letos žádné podzimní přibírání díky 8týdennímu kurzu - jídelníčky, recepy, videa a individuální konzultace.
Nemusíš být 100% a stejně to funguje! Pojď se postarat o sebe

Praktické
- Pokud chcete sušenky nadýchané, přidejte prášek do pečiva bez fosfátů (pro malé děti ale vynechte).
- Místo cookies se dají dělat i sušenky bez čokolády jen se vzorem (např. vidličkou), anebo různé tvary – těsto (namočte si ruce do oleje) vmačkat do formiček např. na perníčky (srdíčka, panáčci, zvířátka, kytičky) – formičky mějte položené na naolejovaném plechu nebo na pečícím papíře, ať se vám těsto nepřilepí.
- Jelikož je každé jablíčko jinak šťavnaté a každý batát jinak velký, možná budete muset přidat trošku více mouky. Doporučujeme začít s 3/4 hrnkem a pokud bude těsto stále hodně lepivé, přidejte ještě 1/3 hrnku mouky.
Obměna
- Místo batátu můžete použít dýni.
- Místo jablíčka lze použít i banán, ale není to ideální, protože se jedná o tropické ovoce, které ochlazuje.
- Můžete přidat i bio citronovou kůru a třeba rozinky (např. namočené v mirinu/rumu).
- Místo pohankové mouky lze použít i celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou, anebo ovesnou.
- Jsou výborné i s nasekanými oříšky nebo strouhaným kokosem.
- Můžete je udělat různě barevné pomocí přírodních barviček.
Děti
- Tyto sušenky jsou vhodné pro děti od 1 roku. Vynechejte ale olej, sůl, čokoládu, kakao, karob a koření. Sušenky budou držet a chutnat i tak :-)
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Variace hokaido-hruška (oboje se letos hezky urodilo) primárně pro roční vnučku, takže bez koření, bez sladu a čokolády. Jsou vynikající a ujídá celá rodina :)
Jsou výborné. Došla už pohanková mouka, tak jsem dala čirokovou. Dělaly se dobře, jsou trochu tvrdší, ale nevím jak mají být. Možná byly moc tenké nebo moc pečené. Pomáhala mi 5 léta vnučka, šlo jí to dobře a byly i s razítkama navrchu a bez čoko, aby mohla i 2 letá. 👍 Určitě zopakuji.