Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Polévka z červené čočky, mrkve a zázvoru: Recept, který zahřeje

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Také milujete krémové polévky? Vyzkoušejte tuto jednoduchou, rychlou a lahodnou variantu, na které si jistě pochutná celá rodina.

Ingredience
  • 3 mrkve
  • půl hrnku neuvařené červené čočky
  • kousek zázvoru (asi 3 cm)
  • 200 ml kokosového mléka
  • 800 ml vývaru nebo vody
  • sůl
  • špetka chilli
  • troška kari koření
  • slunečnicová semínka
  • čerstvý koriandr (nať)

Změnu jídelníčku jsem udělal kvůli zdravotním problémům. Neuměl jsem vůbec vařit. Během kurzu jsem si dva měsíce vaři...

 

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Jak připravit krémovou polévku z červené čočky s mrkví a zázvorem

  1. Do hrnce dáme nakrájenou mrkev, čočku, nakrájený zázvor, zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme, přidáme chilli a kari (dle chuti) a vaříme doměkka.
  2. Když máme uvařeno, celou polévku rozmixujeme.
  3. Na závěr přidáme kokosové mléko a ještě krátce povaříme
  4. Na pánvi nasucho orestujeme slunečnicová semínka, nakrájíme koriandr a polévku jimi ozdobíme.

Praktické

  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Místo mrkve lze použít batát

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
28. 4. 2025

Pane vrchní jednu tu dobrou polívku od Klárky ❤️

Mila Beata
5. 10. 2023

Mnaaaaaam ❤️ moc moc moc mnam

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zelený energetický krém

Netradiční polévka nebo omáčka z hrášku. Matcha, citrón a kokosové mléko zaručí zvláštní chuť, která věřím, že nezklame.

Kytičkový mrkvový krém

Krásné a chutné jídlo, při jehož servírování hraje talíř všemi možnými kontrasty. Sladké a kyselé, teplé a chladné, hedvábné a křupavé. Vyzkoušejte a dejte...

Rychlý dýňový krém s čerstvou kurkumou a zázvorem

Máte doma čerstvý kořen kurkumy? Šup s ním do polévky. Kurkuma zvyšuje obranyschopnost, odolnost a regeneraci organizmu. A protože přináší úlevu i při emoč...

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...

Ostro kyselá pikantní polévka

Vydatná pikantní polévka vonící kořením, ve které se příjemně snoubí kyselá a ostrá chuť.

Fazolová polévka s restovanou cibulí

Jednoduchá krémová polévka z pár ingrediencí. Krásně zlatá cibulka tuto polévku chuťově i vizuálně skvěle obohatí.