Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Tartar z červené řepy

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
bez cukru

Sezóna řepy je tady a tahle vděčná surovina se dá připravit na spoustu způsobů. Jedním z nich je i tento tatarák, ktery se báječně hodí k plackám a nebo topinkám z domácího kváskového chleba.

Ingredience
2 porce

  • 1 střední uvařená červená řepa
  • troška olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
  • 2 lžíce najemno nasekaného pórku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • pár kapek javorového sirupu  nebo sladu
  • hrstka nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g uzeného tofu
  • 50 ml vody
  • pepř
  • sůl dle potřeby

Po dlouhé době jsem rozhodla změnit své stravovací návyky. Změna mi přinesla nejen úbytek kil a centimetrů, ale i zvý...

Jak připravit tatarák z červené řepy

  1. Nejprve opražíme vlašské oříšky do křupava.
  2. Půlku řepy nastrouháme nahrubo a půlku najemno. Najemno nastrouháme také česnek a uzené tofu.
  3. V nepřilnavé pánvi rozpálíme olej, přidáme řepu, tofu a česnek a asi půl minutky restujeme. Ztlumíme plamen, přidáme sójovou omáčku, hořčici, javorový sirup a zalijeme vodou. Necháme chvilku podusit, přidáme pórek a dle chuti opepříme a popřípadě i osolíme.
  4. Nakonec vmícháme oříšky a podáváme.

Praktické

  • Tatarák je výborný s topinkami z domácího kváskového chleba.
  • Množství česneku upravte dle své chuti.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku namísto sójové.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření a vynecháme dijonskou hořčici.

    PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

    Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

    Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

    78 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Magdalena
    8. 1. 2024

    Velka lahoda👍♥️

    Michaela
    6. 11. 2023

    Hmmm, dobrota! Moc děkuji za recept 🙂

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Mama ganoush

    Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

    Maková pomazánka

    Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

    Jáhelné kostky

    Vypadá to jako sushi, ale není to sushi. Pokud si v kuchyni rádi hrajete, vyzkoušejte tuto netradiční slanou pochoutku, která se hodí i jako součást stolu ...

    Kuličky z quinoy (bezlepkové)

    Tyto kuličky můžete použít do teplých pokrmů, místo těch klasických masových. Výborné jsou i vychladlé na různá pohoštění s jakýmkoliv dipem.

    Cibulový krém

    Krém, dip, pomazánka, sýr… tím vším vám může být tato dobrota, kterou ocení milovníci cibule.

    Veganská pomazánka Tirokafteri

    Tentokrát se podíváme do řecké kuchyně a vyzkoušíme recept na sýrovou pomazánku Tirokafteri, ovšem ve zdravější verzi bez sýra. Je skvělá na chleba, k plac...