Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Kapustovo-dýňová polévka s amarantem

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku
děti od 2 let

Milujeme polévky. Není od věci jednu posnídat a druhou poobědvat. Tato je obědová, hutnější. Je to jedna z těch, kterou v různých obměnách vaříme velmi často. Díky amarantu je mírně zahuštěná a přitom bezlepková. Nemuseli jsme sahat po žádné mouce, aby nám chutnalo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 litr horkého vývaru nebo vroucí vody
  • 1/3 šálku amarantu
  • 1 větší cibule nakrájená na půlměsíčky
  • 1 šálek dýně nakrájené na větší kostky (neloupeme slupku)
  • 1 šálek kapusty pokrájené na silnější nudličky
  • 1 ks řasy wakame
  • na dochucení: miso pasta, umeocet, sojová omáčka
  • na posypání: čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně

Jindra s manželem jsou velcí sportovci. Ona ráda triatlon, horské kolo, běžky, dlouhé běhy...

Jak připravit amarantovou zeleninovou polévku

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit vodu.
  2. Řasu namočíme do sklenky s vodou, aby změkla a dala se po pár minutách nakrájet na nudličky.
  3. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli pokrájenou na půlměsíčky. Maličko osolíme a orestujeme.
  4. Po pár minutách přidáme kapustu pokrájenou na silnější nudličky, kostičky dýně, nudličky řasy wakame a amarant.
  5. Cca po 3 minutách zalijeme horkým vývarem.
  6. Vaříme pod pokličkou cca 15 minut, aby byla dýně měkká včetně slupky (záleží tedy na stáří dýně – mladší je dříve měkká).
  7. Polévku stáhneme z ploténky, vmícháme podle chuti miso pastu (cca 1 lžička na osobu, ale začněte raději s menším množstvím, ochutnávejte a přidávejte) a trochu umeocta. Kdyby vám bylo po tom všem ještě málo slaná, můžete ještě přidat pár kapek sojové omáčky.
  8. Na talíři nezapomeňte posypat zelenými natěmi a strávníky jistě potěšíte přidáním opražených semínek.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Pokud miso pastu používáte do snídaňové polévky, do obědové už miso dávat nemusíte. Polévku dochutíte jen umeoctem, případně sojovou omáčkou.
  • Kdo už má vyčištěné chuťové buňky a méně solí, pravděpodobně bude spokojen s pár kapkami umeocta a solí, která se dala na cibuli při začátku vaření.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari omáčku (hrachovou, cizrnovou, pohankovou) nebo polévku více osolte.
  • Pro verzi bez lepku použijte omáčku tamari, ne shoyu, nebo polévku více osolte.

Obměna

  • Místo amarantu můžete dát vařit polévku s quinoou či jáhlami. Polévka tak bude stále bezlepková a velmi dobrá.

Děti

  • Pokud vaříte zároveň pro dítě do 1 roku, které teprve začíná se zeleninovými polévkami, nebudete vařit na tuku, ale dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vaříte do změknutí zeleniny.  Odeberte porci pro dítě a zeleninu buď  pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte. Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám.
  • Dětem 1-2 roky můžete připravit polévku na trošce tuku a trošce soli. Přesto ale pro dospělé bude tato polévka asi málo výrazná, takže využijeme miso pasty, umeocta a sojové omáčky a polévku si s ním dokyselíme i dosolíme.
  • Od 2 let již polévku můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale budeme dávat dochucovadel méně než pro dospělé. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Místo amarantu jsem použila quinou 😺

Mila Beata
11. 10. 2021

Och zase další osvěžující mňamka ♥️ Děkujeme JJ

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Sytá polévka, která může nahradit i oběd do práce.
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.