Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Letní izraelská shakshuka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna léto

Shakshuka je tradiční jídlo na Blízkém východě. Jde o výtečnou směs zeleniny, koření a v originále i vajec, která jsme v našem receptu vynechali a nahradili zdravějšími ingrediencemi. Pojďte si s námi vyzkoušet tuto verzi oblíbené pochoutky.

Ingredience
  • 2 velká zralá rajčata
  • 1 červená paprika
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kajenský pepř
  • celý kmín
  • olej
  • sůl
  • tofu natural
  • sůl kala namak
  • petrželka
  • kurkuma
  • trocha lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva

Petra se pustila do změny jídelníčku a během 2 měsíců shodila 5 kg ona a 15 kg její manžel. Zažívá, ...

Jak připravit izraelskou shakshuku bez vajec

  1. Na pánev dáme olej, kmín, cibuli, česnek, papriky nakrájené na proužky a začneme restovat. Míchejte a pokračujte ve vaření, dokud cibule a paprika nepovadnou.
  2. Do horké vody ponořte na chvíli rajčata. Oloupejte je, nakrájejte je na malé kousky, vyndejte semínka a přidejte k ostatní zelenině na pánvi. Posypte kajenským pepřem, osolte a vařte na mírném plameni. Omáčka musí být velmi hustá. Zatímco se omáčka vaří, připravte tofu.
  3. Na pánev dejte olej, kmín a začněte restovat. Poté do pánve rozdrolte mezi prsty tofu, poprašte ho kurkumou, solí kala namak a podlijte troškou vody. Vařte asi 8 minut. Když se voda vyvaří, posypte tofu lahůdkovým droždím a zakápněte trochou citrónové šťávy.
  4. Do misky naservírujte hustou omáčku, na ní položte tofu a posypejte petrželkou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Typicky letní recept, kdy si občas můžeme dopřát jak papriku, tak rajče.

Obměna

  • Pokud vám chutná čerstvý koriandr, použijte ho místo petrželky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Právě jsem dojedla, za tepla musím pochválit, jednoduché, rychlé a vynikající. Měla jsem s rýží 🙂

Právě jsem dovařila a to je teda mana! Děkuji vám za recept <3

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.