Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Rajma masala – kari z červených fazolí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Rajma masala je vynikající recept z indické kuchyně. Jedná se o kari z fazolí červená ledvina a je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších kari vařených v severní Indii. K tomu miska rýže, indický chléb a nic dalšího nepotřebujete. Během zimy je to posilující kořeněné a pikantní jídlo. Přirozeně bezlepkové a bezsójové.

Ingredience
2 porce
  • 150 g fazolí červená ledvina
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 špetka skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 čajová lžička koření garam masala
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 1/2 lžíce nastouhaného zázvoru
  • 1/2 lžíce prolisovaného česneku
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 feferonka
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 250 g rajčatové omáčky
  • sůl
  • čerstvá petržel nebo koriandr
  • citrón

Janě projevila roztroušená skleróza v 19 letech. Kortikoidy musela užívala denně a bolesti očního nervu ji provázely ...

Jak připravit fazolové kari Rajma masala

    1. Namočte fazole přes noc.
    2. Ráno vyměňte vodu a vařte je 60 minut s kouskem mořské řasy v tlakovém hrnci.
    3. Do pánve dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín a lehce ho osmahněte.
    4. Nakrájejte cibuli velmi jemně a přidejte ji do pánve, restujte ji asi 7-8 minut do zlatova.
    5. Zdravé vaření? Pojď začít!

      Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
    6. Poté přidejte 1 lžíci zázvorovo-česnekové pasty, kterou získáte prolisováním česneku a nastrouháním čerstvého zázvoru, potom feferonku a hřebíček a restujte asi 1 minutu.
    7. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
    8. Přidejte koriandr, kurkumu, garam masala, papriku, špetičku skořice, osolte a promíchejte.
    9. Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
    10. Když jsou fazole vařené, sceďte je, ale ne úplně. Nalijte je do pánve s kari i s trochou tekutiny, ve které se vařily. Vařte dalších 10 minut, aby se kari zahustilo. Toto kari má být velmi husté.
    11. Podáváme s rýží, posypané petrželkou nebo koriandrem a kapkou citronové šťávy.

Praktické

  • Když si fazole uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Jako příloha je výborná rýže basmati, skvěle se hodí také indický chléb nebo placka.
  • Můžete použít jakékoliv jiné fazole.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

46 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná večeře. Přidala jsem šery rajčátka místo protlaku a trochu kečupu k tomu rýži a moc dobré. Děkuji za recept.,

Jaroslav Hlávka
27. 12. 2024

Náš tradiční oběd na Štědrý den 🙂

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Chilli z černých bobů

Chutné a velmi výživné jídlo díky černým bobům, které mají vysoký obsah bílkovin. Díky koření si určitě pochutnáte a ještě získáte polovinu doporučené denn...

Alú rajma

V klasickém indickém Alú jsou brambory. My máme úrodu topinambur, patizonů a dýní, takže jsem připravila svoji verzi. Pokrm sklidil velké ovace a indickou ...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....