- 400 g uvařené cizrny
 - voda z vaření cizrny
 - 1 větší cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 1 lžička soli
 - šťáva z půlky citrónu
 - 100 g tahini (sezamová pasta)
 - 5 lžic oleje (sezamový, slunečnicový nebo olivový)
 - 1 lžička římského kmínu (nemusí být)
 - sójová omáčka podle chuti (nemusí být)
 - ume ocet podle chuti (nemusí být)
 
Jak na cizrnový humus
- Cibuli nakrájíme na kostky a dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu se solí do sklovata.
 - Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme.
 - Do nádoby mixéru dáme uvařenou a přecezenou cizrnu, přidáme osmaženou cibuli s olejem, solí a česnekem, 100 g tahini, šťávu z půlky citrónu a trochu vody z cizrny (asi půl deci).
 - Vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence. Vodu z cizrny přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být jako na pomazánku.
 - Pokud bude kaše málo slaná, lze dochutit trochou sójové omáčky nebo dodat šmrnc přidáním trochy umeocta (pozor, aby nebyla moc kyselá).
 
Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
Chci začít 100% ZDARMA
    Praktické
- Pokud nemáte uvařenou cizrnu nebo ji nestíháte vařit, můžete využít cizrnu v nálevu nebo plechovce, ale pozor na složení. Případně použijte jinou luštěninu, kterou máte vařenou. Můžete spotřebovat přebytky vařeného hrachu, fazolí apod.
 - Klasický hummus se dělá z olivového oleje, ale my ho běžně děláme ze slunečnicového a sezamového.
 - Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový, pokud nepřidáte sójovou omáčku. Tu případně nahraďte hrachovou, lupinovou či jinou nesójovou verzí nebo více osolte na začátku.
 
Obměna
- Do hummusu můžete přidat koření. Já mám velmi ráda římský kmín, který v tom tradičním receptu je, ale pro mnoho lidí je velmi aromatický a začátečníkům většinou nechutná. Do hummusu tedy můžete přidat klasický mletý kmín nebo mletou hořčici či koriandr. Přidat můžete také bylinky jako oregáno, tymián nebo rozmarýn.
 
Děti
- Cizrnový hummus je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli a případně česneku.
 
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Velmi příjemná nedělní večeře 🙂
Hummus je prostě the best 🙏
Kukuřičné kváskové placky 🙂