Jsou zdrojem zdravých tuků a cenných minerálů
Obsahují prospěšné tuky v podobě, která je dobře vstřebatelná, pro tělo využitelná a nezatěžující trávení.
Pomáhají pokrýt potřebu hořčíku, vápníku, železa a zinku. Tyto minerály jsou nezbytné pro zdravé kosti, zuby, správnou funkci nervového systému, tvorbu krve a posílení imunity. Např. sezamová semínka obsahují velké množství vápníku a železa, lněná semínka jsou bohatá na hořčík a zinek najdeme například v dýňových semínkách.
Nezapomínat na ně zvlášť v těhotenství a při kojení, v obdobích růstu či zátěžových obdobích, kdy je zvýšená potřeba zdravých tuků, vitamínů a minerálů.
Harmonizují hormonální systém žen i mužů
Obsahují látky, které jemně regulují hormonální systém a zmírňují výkyvy v hladinách hormonů, což je obzvlášť důležité v obdobích hormonálních změn.
Měly by být pravidelnou součástí jídelníčku v klimakteriu u žen, u mužů pomáhají v prevenci potíží s prostatou.
Ozdravují sliznice a podporují trávení
Semínka díky svému složení (zdravé tuky, slizovité látky, vláknina, antioxidanty) pomáhají sliznicím tím, že je vyživují, zvlhčují, regenerují a chrání před zánětem. Zároveň působí prospěšně na samotný proces trávení tím, že usnadňují střevní pasáž a napomáhají rovnováze střevní mikroflóry.
Při suchém, dráždivém kašli si připravte odvar ze lněného semínka. Vzniklá rosolovitá konzistence pomůže vytvořit ochranný film, zmírní podráždění sliznice a usnadní vykašlávání. Stejně tak je tento nápoj vhodný při zácpě, kdy pomůže zvlhčit střevní sliznici, podpořit její hojení a zlepšit střevní peristaltiku.
Připravují těhotnou ženu lépe na porod a kojení
Pro jejich efekt na sliznice se hodí použití lněného semínka ve vařené podobě (nápoj či do jídla) u těhotných žen, nejlépe od druhé poloviny těhotenství. Díky tomu se zlepší pružnost vazů pánve a sníží se riziko popraskání bříška po porodu. Díky hormonálnímu působení pomáhájí rovněž nastartovat tvorbu mateřského mléka.
Dodají jídlu novou vrstvu chuti a textury
Semínka dodají jídlu podle způsobu úpravy vláčnost či křupavost. Nezapomínejte je dobře rozkousat, aby látky v nich obsažené byly co nejlépe využitelné.
Taková čerstvě upražená slunečnicová semínka – ach, zkuste sami a uvidíte!
Vhodná úprava a jak je zařadit
Ideální je semínka nejprve důkladně propláchnout ve studené vodě a následně je tepelně upravit, čímž se zvýší jejich stravitelnost. Můžeme je dát vařit společně s obilovinou, nebo je uvařit v polévce či omáčce.
- Připravte si skvělou a výživnou přílohu, jako jáhly a rýže se sezamovým semínkem, nebo rýže s bezpluchým ovsem a lnem.
Další možností je propláchnout, nechat okapat a vysušit na rozehřáté pánvi.
- Naučte se správně upražit slunečnicová semínka.
Ze sezamu či lněného semínka lze připravit gomasio, což je nejen skvělé ochucovadlo, ale i harmonizující doplněk stravy. Pomáhá proti překyselení, zmírňuje únavu a posiluje nervový systém. Nejlepší je domácí, z obchodu bývá přesolené a není čerstvé.
- Připravte si domácí gomasio ze sezamového semínka.
Můžete je rovněž přidat do zeleninových placek či karbanátků.
- Vyzkoušejte mezi čtenáři oblíbené řepové nadýchané karbanátky se slunečnicovými semínky. Užijte si výbornou chuť květákových placiček se lněnými semínky.
Další informace o správné úpravě semínek najdete v článku Jak správně připravovat semínka a ořechy.
Kdy je omezit
Olejnatá semínka jsou jedním ze základů stravy a je vhodné je používat prakticky denně. V určitých situacích je však lepší jejich použití dočasně omezit. Při onemocněních, které vyplývají z kondice typu JANG či JIN, je lepší se zpočátku léčby do zlepšení stavu vyhnout semenům, ořechům, s výjímkou lehce povařených či opražených dýňových semen.
Olejnatá semínka představují cenný a chutný způsob, jak obohatit každodenní stravu o důležité živiny. Díky tomu, že podporují trávení, posilují sliznice a ladí hormonální systém, pomáhají udržovat tělo v přirozené rovnováze. Pozvěte si semínka i na váš talíř a užívejte si jejích blahodárných účinků.
PS: Chceš zdravě shodit na léto?
Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!
Buďte první, kdo napíše komentář