Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Vypečená cizrnová bašta

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Ingredience
  • 150 g cizrny
  • 1 pórek
  • 1 batát
  • 1 červená řepa
  • česnek
  • olej
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 1/2 čajové lžičky semen pískavice
  • 1 čajová lžička celého kmínu
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • chilli papričky
  • sladké indické kari
  • 3 tobolky kardamonu
  • kurkuma
  • 1/2 sklenice rajčatového pyré
  • 2 cm čerstvého strouhaného zázvoru
  • petržel
  • čerstvá jarní cibulka
  • estragon
  • rostlinný jogurt (nejlépe řeckého typu)
Na zálivku:
  • 75 g tahini
  • 50 g studené vody
  • 30 g citronové šťávy
  • trošku prolisovaného česneku
  • sůl

Každá zima pro byla ve znamení angín a zánětů močových cest, letos se přidal i reflux. Byla jsem zoufalá a znechucená...

Jak připravit indickou pochoutku z cizrny s pečenou zeleninou

  1. Namočte cizrnu přes noc. Následujícího dne ji vařte v tlakovém hrnci po dobu 40 minut a odložte jí s tekutinou, ve které se vařila.
  2. Všechny ingredience určené na zálivku dejte do mixéru a rozmixujte, pokud chcete zálivku hustější, uberte množství vody.
  3. Batát a červenou řepu nakrájejte na plátky. Pokapejte olejem a pečte v troubě, dokud nejsou zlatavé.
  4. V pánvi rozehřejte olej, přidejte kmín, hořčičná semínka, chilli, pórek, strouhaný zázvor, česnek, semena pískavice a kardamon. Orestujte.
  5. Nyní přidejte kurkumu, shiitake, kari, rajčatový protlak, osolte, promíchejte, přidejte také cizrnu s trochou tekutiny a duste.
  6. Ke konci vaření přidejte opečený batát a řepu, promíchejte a duste, dokud omáčka nebude velmi hustá.
  7. Pokapejte rostlinným jogurtem a připravenou zálivkou z tahini. Nakonec posypejte estragonem, petrželkou a čerstvou cibulkou. Podávejte s basmati nebo indickým chlebem.

Praktické

  1. Při koupi rostlinných jogurtů čtěte ingredience nebo si vyrobte vlastní.
  2. Zálivka z tahini vydrží i dva dny v uzavřené sklenici v lednici.

Obměna

  • Obměny jsou možné různé, jen koření nezapomeňte, že je v indické kuchyni důležité a pokud chcete vychutnat všechny ty chutě a vůně, investujte do nich.
  • Výborné s rýží, ale i s indickým chlebem.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

 

 

 

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné 😋

Dobrý den, možná hloupý dotaz 🙂 ty sušené houby shiitake se předem nemusí namočit? Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové curry masala

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...
27
36

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Prokládaná quinoa s růžovou salsou

Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické ...
Houby
klub
7

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...