- 3 větší cibule
- 2 střední mrkve
- 200 g dýně Hokaido nebo máslové
- 3 hrnky vařených fialových fazolí
- 2 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
- 3 lžíce lžíce oleje
- sůl
- podle chuti umeocet
- rostlinná smetana (není nutná)
- 1 PL červené papriky
- majoránka
- zázvor
Jak udělat fazolový guláš
- Pokud nemáte uvařené fazole, namočte je minimálně na 5 hodin nebo přes noc a uvařte.
- Cibuli nakrájejte na větší kostky, mrkev na proužky a dýni asi na 1 cm kostičky.
- Na oleji zpěňte cibulku se solí, trochu ji více orestujte, přidejte mrkev a dýni, zaprašte paprikou a asi 2 dcl vývaru.
- Celé to poduste do změknutí zeleniny. Na posledních 5 minut přidejte uvařené fazole a povařte spolu.
- Na závěr můžete přidat trochu majoránky.
- Ochuťte umeoctem, trochou sójové nebo jiné smetany (nemusí být) a vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA
Kombinujeme
- Podáváme s rýží, vhodná je rýže s bezpluchým ovsem nebo bulgur. Talíř ještě doplníme napařenou zeleninou a kopečkem kvašené zeleniny.
Obměna
- Místo fialových fazolí můžete použít jiný druh, třeba velké bílé, žíhané nebo i adzuki. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny.
Děti
- Pro děti od 1,5 let používáme trošku soli a oleje a nepoužíváme koření, ani jiná dochucovadla. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.
- U dětí od 2 let můžete postupovat stejně jak je uveden recept.
PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?
Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Komentáře
Dnes to byla rychlovka. Fazole a jáhly uvařené v ledničce. Tak jen rychle cibule, zelenina…, jenže se mi v průběhu vaření “změnily chutě” a ke konci jsem tam přidala lžičku červené kari pasty🌶️🌶️🌶️ a trochu kokosového mléka. Takže místo guláše něco jako kari. Bylo to neskutečně dobré.
Pro nedělní večeři oblíbený gulášek 🙂