- 1 batát (asi 250 g)
- 1 velká cibule
- 1 velký hrnek uvařených jáhel
- sůl
- olej
- umeocet
- sójová omáčka
“Bramborová” kaše z batátu a jáhel
- Jáhly uvaříme v poměru 1: 2,5 hrnku vody (rostlinného mléka) a mírně je osolíme, nebo použijeme jáhly z předešlého dne.
- Batáty oloupeme a dáme vařit do deci vody, mírně osolené. Vody nedáváme moc, stačí jen 2 cm po dně, vaříme asi 10 minut do změknutí.
- Na oleji pomalu orestujeme cibulku, kterou osolíme více.
- Uvařené batáty smícháme s jáhlami a dobře rozmixujeme. Když si dáte práci, lze kaši krásně našlehat.
- Přidáme osmaženou cibulku, kterou buď rozmixujeme dohladka, nebo jí naopak necháme v kaši, nebo jí rozmixujeme částečně.
- Dochutíme buď shiromisem nebo trochou umeocta, aby kaše nebyla moc sladká a sójovou omáčkou.
- Kdo rád mlsá může si kaši ještě zjemnit ovesnou smetanou, ale není to nutné.
Obměna
- Do kaše lze přidat i jiný druh obilovin – rýže, pohanka, krupky. Výborná je ochucená trochou česneku a posypaná petrželkou.
- Jáhly můžete vařit v rostlinném mléce.
Kombinujeme
- Kaši kombinujeme nejlépe s luštěninou, nebo tempehem a tofu. Výborně chutná s karbanátky a smaženým tempehem.
Děti
- Postup kaše pro děti je stejný, ale nesolíme a vynecháme smaženou cibulku. Budou to v podstatě jen jáhly s batátem. Výsledné pyré nemixujeme, ale můžeme pouze rozmačkat vidličkou či použít pasírovač. Odeberte porci pro dítě a ostatním pak zbytek běžně dochutíme.
- Pro děti od 1 roku a výš můžeme lehounce osolit, u těch nejmenších dáváme sůl po zrníčkách, dvouletým už můžeme solit trošku více, ale pořád méně, než nám dospělým. Smaženou cibulku přidejte až těm dvouletým.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vynikající kombinace batáty – jáhly. Netušil jsem, jak to bude dobré. 👏
Kolik je to prosím porcí?