Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Zelná pečínka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Neobyčejný pokrm z obyčejného zelí, který nás přímo nadchl. Kondiment je opravdu vynikající, doufám, že vyzkoušíte a pochutnáte si jako my.

Ingredience
2 porce
  • 1/2 špičatého hlávkové zelí
  • extra panenský olivový olej
  • citrónová šťáva
  • pepř
  • sůl
  • mandle
  • slunečnicová semínka
  • česnek
  • jalapeňo paprička

Bára jí jinak už od dětství, jak jste si mohli nedávno přečíst v jejím příspěvku. Nejí už řadu let maso, časem vynech...

Jak připravit pečené hlávkové zelí

  1. Zelí nakrájejte na čtvrtky, aniž byste odstranili vnitřní tvrdší část..
  2. Lehce osolte, potřete olejem a pečte na 200°C v troubě.
  3. Připravte si kondiment. Do mísy nalijte extra panenský olivový olej, sůl, pepř, nasekané mandle, slunečnicová semínka, jalapeňo a šťávu z půlky citrónu. Promíchejte.
  4. Během pečení opatrně zelí otáčejte.
  5. Když je zelí téměř hotové, vyndejte z trouby a zálivku nalijte na zelí, přičemž zálivku vkládejte lžící mezi listy.
  6. Dokončete pečení v troubě.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Může se stát, že nějaký vnější list se připálí. Nic se neděje, před servírováním ho odstraňte.
  • Doba pečení a výsledek bude určitě záležet na velikosti zeleniny a nejen to. Já mám mladé zelí ze zahrady, čerstvé, které mi nedělá problémy s pečením v troubě. Proto pro tento recept vybírejte menší, mladé a čerstvé zelné hlávky.
  • Při pečení jsem nepodlévala vodou.

Obměna

  • Volte i jiné ořechy, ale ponechte větší kusy. Nejlépe sekat nožem, ne v sekáčku.
  • Jalapeňo můžete vynechat.

Děti

  • S menším množstvím soli a oleje a bez pepře alapeňo papričky vhodné pro děti od 2 let. Pozor na velké kusy mandlí.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Žakale
5. 6. 2025

Uz je zase zeli, toto Virko miluji….

Dobrý den, u tohoto receptu uvádíte v ingrediencích česnek. Ten se ale v návodu na přípravu už nevyskytuje. Patří do kondimentu?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové spirály

Jednoduchý a rychlý recept, ve kterém využijete nádhernou sezónní zeleninu, jako je paní cuketa.

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Červené fazole s čekankou

Vyzkoušejte tuto výbornou směs fazolí a čekanky, kterou skvěle doplňuje pečená dýně a pohanka. Určitě si pochutnáte.

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.