Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Plněné jáhlové knedlíky s mungo kaší a lotosovým kořenem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Oblíbená česká klasika jinak a zdravěji. Zkuste tuto verzi plněných knedlíků bez lepku, v netradiční, ale lahodné kombinaci s kaší z mungo fazolek a blahodárným lotosovým kořenem.

Ingredience
  • uvařené jáhly
  • bezlepková mouka - kukuřičná, pohanková apod.
  • uzené tofu
  • mungo fazolky
  • umeocet
  • cibule
  • lotosový kořen
  • sůl
  • olej

V první díle Katka napsala, jak se jí zásadně změnila váha a zdravotní problémy po pouhých třech měsících na jídelníč...

Jak připravit bezlepkové plněné knedlíky s luštěninovou kaší

  1. Uvaříme předem namočené mungo, dochutíme lehce umeoctem a solí. Není potřeba žádné koření, mungo je samo o sobě velmi chutné. Lehce pomixujeme, kdo má rád, tak až do hladka.
  2. Uvařené jáhly rozmixujeme do hladka, přidáme mouku a dle potřeby vodu. Prohněteme na těsto.
  3. Z těsta uděláme placičky, do kterých vkládáme nastrouhané uzené tofu a následně vytvoříme knedlíky. Dáme vařit do osolené horké vody. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, vyndáme je a necháme okapat.
  4. Na ozdobu osmažíme na oleji cibulku a nakrájený (dopředu namočený a změklý) lotosový kořen.

Praktické

  • Množství ingrediencí přizpůsobte množství strávníků.
  • Aby se s těstem dobře pracovalo, mělo by mít konzistenci plastelíny. Knedlíky se vám budou lépe tvořit, když si namočíte ruce do vody.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.)

Obměna

  • Místo uzeného tofu můžete použít tofu marinované, uzený tempeh, smaženou cibulku nebo celerový špek.
  • Bezlepkovou mouku můžete za lepkovou (např. špaldovou nebo pšeničnou), pokud vám lepek nedělá problémy.
  • Místo mungo fazolek můžete na kaši použít jakoukoliv jinou luštěninu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let kvůli slanému tofu nebo tempehu. Pokud však dítě již běžně jí pečivo nebo uzeniny, bez obav mu nabídneme tento pokrm

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Krémová kořeněná rýže s křupavým tofu

Krémová kořeněná rýže a do křupava upečené, lehce pikantní tofu je skvělou kombinací nejen pro chladné dny. Koření i zeleninu můžete měnit dle chuti a záso...

Šafránové kuličky s kešu omáčkou

Tyto kuličky se výborně hodí k různým omáčkám a dipům, ale nezklamou ani na stole jen tak na zobání pro hosty. Jsou prostě luxusní, velmi chutné a přirozen...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...