Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Špaldová míchanice

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Jednoduché a lahodné pikantní jídlo, skvělé jako rychlý oběd nebo večeře. Pokud se budete držet receptu, nevynecháte koření a další důležité ingredience, určitě i vás recept potěší a pochutnáte si.

Ingredience
  • 60 g celozrnných špaldových vloček
  • 1 pórek
  • hlíva a žampiony
  • 1 mrkev
  • olej
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička černého kmínu (černucha/nigella sativa)
  • 1 lžička černých hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky gochugaru (chilli na kimchi)
  • sůl
  • citrónová šťáva
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • pažitka
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 1/2 sklenice žluté loupané čočky
  • 1 lžička kurkumy

    Co se všechno může změnit za 2 měsíce? Když perfekcionistku Vlaďku zavřu do skříně a podívám se na to měsíce...

    Jak připravit špaldovou směs s čočkou a houbami

    1. Vločky propláchněte vodou a namočte asi na 1 hodinu.
    2. Žlutou čočku uvařte a nechte stranou.
    3. Do pánve nalijte olej, přidejte koření, slunečnicová semínka, nakrájené houby, nakrájenou mrkev a nakrájený pórek a orestujte. Osolte, promíchejte s trochou vody a několik minut duste.
    4. Přidejte změklé vločky, kurkumu, promíchejte a znovu poduste.
    5. Nakonec vmíchejte do pokrmu uvařenou čočku, lahůdkové droždí, prohřejte a servírujte posypané pažitkou a ochucené citrónovou šťávou.
    Jak začít s Jíme Jinak?
    Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
    Chci začít

    Praktické

    • Nevysušte pokrm, má mít konzistenci míchaných vajíček.

    Obměna

    • Můžete použít jakékoliv čerstvé houby.
    • Místo gochugaru můžete ochutit jakýmkoliv jemným chilli.
    • Místo žluté čočky můžete použít červenou loupanou.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pikantní koření.

    PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

    Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

    89 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    František
    26. 4. 2025

    Vskutku dobré jídlo. Jen se manželka ptala, kde že je ta špalda, když se to tak jmenuje? Je pravda, že převládaly houby (hlíva a shitake), zelenina a žlutá čočka a těch špaldových vloček, proti tomu, moc nebylo. Bylo to rychlé a chutnalo to všem… 👍

    Jaroslava Hajzlerova
    2. 5. 2023

    Super jidlo!Takto ja jim denne, podobne varim zlutou loupanou cocku s kari, cesnekem, cibuli, domacim rajcatovym protlakem s korenim a ryzi. Se synem toto jidlo milujeme. Je to tak lehke a lahodne. Na svou zdravou stravu v rodine jsem tezce doplatila, ale nenecham se odradit. Maso, krom ryb, jsem temer vynechala, jim je jen svatecne na navsteve, krom restovane cibule nic nesmazim, denne jim davky zeleniny a nati a nemoci se mi v mem vysokem veku 70+ vyhybaji. Mam svou zahradu na horach, vypestuji tam ockoliv. Hlavne obrovskou urodu dyni, ktere jim celou zimu az doted. Kdyz mam hodne listovi, denne rano mixuji zeleninove smothie. Syn ma 2 zahrady, temer veskerou zeleninu mame jen BIO. Doplnujeme se. Devcata, nenechte se odradit, varte a jezte zdrave, bez masa. Recepty jsou super, jen bych nekdy uvitala jednodussi ingredience, ktere se daji sehnat na malomeste. Diky za to ze jste!!!!

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

    Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

    Žluté rizoto

    Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.

    Krémové tofu s hlívou

    Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

    Etiopská žlutá čočka

    Velmi rychlý a praktický recept, kořeněné voňavé jídlo, které budete mít na stole během 15 minut.

    Tempehové vegíčko

    Veganská variace na míchaná vajíčka, tentokrát z tempehu. Tento pokrm je skvělý s kouskem kváskového chleba nebo do placek, třeba jako rychlá a zdravá veče...

    Bílá patizonová omáčka

    Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.