Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Květák na kari

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Jednoduché a velice chutné pikantní jídlo, které provoní vaši kuchyň a potěší vaše chuťové pohárky. Pokud se neleknete množství ingrediencí, tak vám slibuji, že vykouzlíte jídlo, které si zamilují i odpůrci květáku.

Ingredience
  • několik lžic mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • voda
  • sůl
  • květák
  • cibule
  • česnek
  • olej
  • černý kmín (černucha)
  • černá hořčičná semínka
  • černá sezamová semínka
  • asafoetida
  • 1 vrchovatá lžička gochugaru
  • 1 vrchovatá lžička sladké papriky
  • 1 špetka kurkumy
  • 1 špetka sladkého kari
  • 2 lžičky tamari
  • sušené kari listy
  • 2 polévkové lžíce umeocta
  • 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
  • čerstvá petrželka
  • mizuna

Zuzka šla do očisty proto, že chtěla krom jiného zhubnout, zbavit se ekzému a bolesti kolen. Vedla si poctivě deníček...

Jak připravit pečený květák v těstíčku s pikantní omáčkou

  1. Smícháním mouky, kukuřičného škrobu a vody připravte husté těstíčko.
  2. Rozdělte květák na růžičky a blanšírujte je 3 minuty ve vroucí vodě.
  3. Na pánev dejte olej, semínka černuchy, hořčičná semínka, sezam, asafoetidu a osmahněte. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, kari listy, papriku, chilli gochugaru a orestujte. Pokapejte umeoctem, tamari a přidejte kukuřičný škrob rozpuštěný v půl sklenici vody. Přidejte kurkumu, promíchejte a pár minut povařte.
  4. V těstíčku obalte růžičky květáku. Vyložte plech pečicím papírem, potřete papír olejem a na něj položte obalený květák. Pečte v troubě za občasného otáčení asi 15 minut.
  5. Jakmile je květák pečený, vložte ho do pánve s omáčkou, zvyšte plamen a vše dobře povařte, až omáčka zhoustne a bude lepkavá.
  6. Posypte mizunou a petrželkou.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Pozor, nerozvařte květák. Blanšírujte opravdu krátce, květák jde ještě do trouby a pak do omáčky.
  • Koření i ostatní ingredience přizpůsobte množství květáku.

Obměna

  • Pokud nemáte gochugaru, můžete použít jiné chilli. Dovolím si však doporučit koupit korejskou papričku gochugaru. Používám jí prakticky stále, není tak šíleně pálivá jak obvykle papričky bývají. Má specifickou chuť a vůni, kterou prostě nejde jen tak nahradit.
  • Pro bezlepkovou verzi připravte těstíčko na obalení z bezlepkové mouky.
  • Zelenou posypku volte dle chuti a stavu zásob.

Děti

  • Pikantní a kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

62 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zdravím, kombinovala jsem z květáku i brokolice. Jen to těstíčko se mi nějak nepovedlo. Jak jsem obalovala, tak z uvařené zeleniny se do něj nejspíš dostalo trochu vody a zřídlo tak, že to skoro nemělo cenu obalovat. Povařený květák necháváte nějak osoušet? Děkuji. Příště bych klidně těstíčko vynechala, možná to bude dobré i tak…nezkoušel to někdo?

Tatiana
4. 5. 2025

Vierko, kde kupuješ gochugaru?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu v sezamové krustě

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.

Zimní špagety

Nesporný král diet, vynikající syrový i vařený. Kdo to je? Fenykl. Věděli jste, že kromě běžně používaného srdíčka fenyklu se dá využít i fenyklových vousů...

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...