- několik lžic mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- voda
- sůl
- květák
- cibule
- česnek
- olej
- černý kmín (černucha)
- černá hořčičná semínka
- černá sezamová semínka
- asafoetida
- 1 vrchovatá lžička gochugaru
- 1 vrchovatá lžička sladké papriky
- 1 špetka kurkumy
- 1 špetka sladkého kari
- 2 lžičky tamari
- sušené kari listy
- 2 polévkové lžíce umeocta
- 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
- čerstvá petrželka
- mizuna
Jak připravit pečený květák v těstíčku s pikantní omáčkou
- Smícháním mouky, kukuřičného škrobu a vody připravte husté těstíčko.
- Rozdělte květák na růžičky a blanšírujte je 3 minuty ve vroucí vodě.
- Na pánev dejte olej, semínka černuchy, hořčičná semínka, sezam, asafoetidu a osmahněte. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, kari listy, papriku, chilli gochugaru a orestujte. Pokapejte umeoctem, tamari a přidejte kukuřičný škrob rozpuštěný v půl sklenici vody. Přidejte kurkumu, promíchejte a pár minut povařte.
- V těstíčku obalte růžičky květáku. Vyložte plech pečicím papírem, potřete papír olejem a na něj položte obalený květák. Pečte v troubě za občasného otáčení asi 15 minut.
- Jakmile je květák pečený, vložte ho do pánve s omáčkou, zvyšte plamen a vše dobře povařte, až omáčka zhoustne a bude lepkavá.
- Posypte mizunou a petrželkou.
Praktické
- Pozor, nerozvařte květák. Blanšírujte opravdu krátce, květák jde ještě do trouby a pak do omáčky.
- Koření i ostatní ingredience přizpůsobte množství květáku.
Obměna
- Pokud nemáte gochugaru, můžete použít jiné chilli. Dovolím si však doporučit koupit korejskou papričku gochugaru. Používám jí prakticky stále, není tak šíleně pálivá jak obvykle papričky bývají. Má specifickou chuť a vůni, kterou prostě nejde jen tak nahradit.
- Pro bezlepkovou verzi připravte těstíčko na obalení z bezlepkové mouky.
- Zelenou posypku volte dle chuti a stavu zásob.
Děti
- Pikantní a kořeněné jídlo nevhodné pro děti.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Zdravím, kombinovala jsem z květáku i brokolice. Jen to těstíčko se mi nějak nepovedlo. Jak jsem obalovala, tak z uvařené zeleniny se do něj nejspíš dostalo trochu vody a zřídlo tak, že to skoro nemělo cenu obalovat. Povařený květák necháváte nějak osoušet? Děkuji. Příště bych klidně těstíčko vynechala, možná to bude dobré i tak…nezkoušel to někdo?
Vierko, kde kupuješ gochugaru?