Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Pomerančová omáčka s ječmenem a tofu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Toužíte po změně? Chcete na talíři novou chuť? Něco exotického? Pak určitě vyzkoušejte tento recept!

Ingredience
Na omáčku:
  • 1 šálek vařených fazolí cannellini
  • 100 g ječmene
  • kešu krém
  • pomerančová šťáva
  • 2 kapky bio pomerančového éterického oleje (nemusí být)
  • olej
  • kus celeru
  • čerstvá petrželka
Na marinované tofu:
  • 1 přírodní tofu
  • tamari
  • 2 lžičky datlového sirupu
  • olej
  • umeocet
  • sezamová semínka
  • 1 lžička arašídového másla
  • voda
Na přílohu:
  • 100 g celozrnného ječmene
  • aromatické byliny dle vašeho výběru (např. šalvěj, petržel, česnek s listy, tymián, majoránka, oregano)
  • olej
  • sůl

Ráda bych se s vámi podělila o svůj příběh, jaká byla moje cesta ke zdravému stravování, proč jsem se na ni dala a co...

Jak připravit marinované tofu s pomerančovou omáčkou a ječmenem

  1. Večer namočte fazole, druhý den je uvařte. Po uvaření je dejte stranou i s trochou vody, ve které se vařily.
  2. Večer namočte ječmen, druhý den ho uvařte a dejte stranou.
  3. Do pánve dejte olej, rozehřejte, přidejte strouhaný celer, osolte, podlijte skleničkou vody a přiveďte k varu. Vařte několik minut.
  4. Vložte fazole a dušený celer do mixéru. Dobře rozmixujte, poté vymačkejte pomeranč a nalijte šťávu do mixéru, přidejte smetanu z kešu a pokud máte, tak 2 kapky esenciálního oleje. Dobře promíchejte, pokud potřebujete zředit, přidejte vodu z vaření fazolí.
  5. Do další pánve nalijte olej, rozpalte ho a vložte nasekané aromatické byliny a ječmen. Osolte, dobře promíchejte a několik minut povařte.
  6. V hrnci přiveďte vodu k varu a povařte v ní tofu po dobu 1-2 minut. Nakrájejte ho na plátky a dejte marinovat. Na marinádu smíchejte tamari, datlový sirup, arašídové máslo, vodu a umeocet. Do této marinády vložte plátky tofu a nechejte chvíli marinovat. Poté ho orestujte na pánvi společně se sezamovými semínky, dokud se marináda dobře nevstřebá.
  7. Připravenou omáčku nalijte do pánve nebo hrnce a znovu ji přiveďte k varu, nyní začne houstnout. Když je hustá podle vašich představ, naservírujte na talíř, podávejte s ječmenem a tofu. Nakonec posypejte petrželkou a přidejte pár kapek kvalitního oleje.

Praktické

  • Tofu krátkým povařením ještě před marinováním získá lepší chuť i konzistenci a lépe vstřebá marinádu.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte namísto ječmene jinou bezlepkovou obilovinu.
  • Pokud použijete esenciální olej, musí být certifikován pro konzumaci.
  • Kešu smetana houstne varem, takže ji klidně můžete připravit i trochu tekutější.
  • Bylinky použijte pokud možno čerstvé, ne sušené.

Obměna

  • Můžete použít i jiné bílé fazole. V receptu je použita odrůda cannellini, protože má měkkou slupku, vaří se rychleji než ostatní větší fazole a na omáčky je jak dělaná.
  • Místo ječmene klidně zvolte jinou obilovinu.
  • Pokud si obilí a fazole uvaříte předem, je to opravdu rychlovka.
  • Tofu můžete nahradit i tempehem. Ten ovšem nepředvařujeme!
  • Pro kompletní talíř můžete přidat chřest nebo jakoukoliv napařenou sezónní zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Stanislava
9. 5. 2023

Opravujem komentár, našla som v poznámkach vysvetlivku k bezlepkovej verzii :) ďakujem za recept

Stanislava
9. 5. 2023

Dovolim si opraviť, ze jačmeň nie je bezlepkový.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Jarní nářez s hráškovým krémem

Vyzkoušejte tuto lahodnou sekanou, která se skvěle hodí k různým omáčkám a krémům a protože je výborná i za studena, můžete si jí vzít s sebou do krabičky ...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...