Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Zahřívající pohankové rizoto s řepou a dýní

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Potřebujete se zahřát! Připravte si rizoto z pohanky, červené řepy a dýně – recept plný zdravých surovin a lahodných chutí. S tímto receptem si rychle připravíte lahodné a lehké jídlo plné sezónních ingrediencí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky vařené pohanky
  • 1 cibule
  • 1 malá červená řepa
  • hrnek dýně hokkaido (nakrájené na kostičky)
  • kus zázvoru 
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička hořčičných semínek (nemusí být)
  • olej
  • sůl
  • sójová omáčka
  • voda
  • 2 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
  • na ozdobu: výhonky vojtěšky, čerstvá bazalka

Crohnova choroba je velké téma, které se objevuje i v naší skupině. V diskusi na FB Jíme Jinak se objevil zajímavý ko...

Recept na rizoto z pohanky, červené řepy a dýně

  1. Pokud nemáme ještě uvařenou pohanku, dáme ji hned vařit, je za pár minut uvařená.
  2. Oloupeme cibuli a červenou řepu, omyjeme dýni a zázvor.
  3. Cibuli a řepu nakrájíme na malé kostičky, dýni nakrájíme na větší kousky.
  4. Ve woku rozpálíme olej, vložíme cibuli a hořčičná semínka, posolíme a krátce orestujeme. 
  5. Přidáme řepu, dýni a tymián, zastříkneme sójovou omáčkou a také krátce orestujeme. Podlijeme několika lžícemi vody, ztlumíme plamen a krátce podusíme pod pokličkou, aby dýně změkla.
  6. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  7. Vodu přidáváme postupně, dokud není dýně měkká. pak klidně necháme řepu trochu více osmažit, aby byla křupavá.
  8. Než dýně změkne, nastrouháme zázvor na jemno a do rizota vymačkáme rukama zázvorovou šťávu (zbylou zázvorovou drť do jídla nedáváme).
  9. Přidáme vařenou pohanku a můžeme přidat rostlinnou smetanu pro zjemnění.
  10. Podle potřeby dochutíme sójovou omáčkou, pokud je málo slané.
  11. Podáváme zdobené čerstvou bazalkou a výhonky vojtěšky či jinými zelenými natěmi.

Praktické

  • Pokud nemáte pohanku uvařenou, dejte ji vařit jako první a pak se pusťte do krájení zeleniny. Pohanka se uvaří velmi rychle a budete ji moci na závěr přidat do jídla. Případně můžete pohanku přidat do woku k zelenině a vařit vše společně, ale výsledek bude mokřejší (dostanete spíše krémové rizoto).
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari, ne shoyou.
  • Pro verzi bez sóji více osolte na začátku a buď zcela vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod. 

Obměna

  • Pokud potřebujete chuťově výraznější pokrm, přidejte do rizota dvě tři lžíce lahůdkového droždí nebo kokosové mléko.
  • Místo pohanky můžete použít jiné už uvařené obilí, které máte po ruce.
  • Místo řepy můžete dát jen dýni nebo přidat mrkev.
  • Hořčici můžete vynechat nebo dát hotovou hořčici místo kuliček hoření, případně použijte jiné koření podle vlastních preferencí – hodí se kmín, paprika, oregáno.
  • Zázvor můžete vynechat, použít sušený nebo dát místo něj česnek
  • Místo dýně můžete dát batát.
  • Vojtěšku můžete vynechat nebo použít petrželku či jarní cibulku.
  • Rostlinnou smetanu můžete vynechat.

Děti

  • Vhodné pro děti cca 1,5 roku, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

85 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
3. 11. 2025

Taková jedna malá páteční večeře 🙂

Jaroslav Hlávka
12. 5. 2025

Tohle rizoto je prostě pecka 🙏❤️

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...
114
20

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Čekankové rizoto

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombina...

Krémové tofu s hlívou

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.