Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zapékané batáty

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí se budete olizovat až za ušima!

Ingredience
  • 2 střední batáty
  • vařená čočka
  • vařená černá rýže
  • tofu
  • zahradní bob
  • hrášek
  • dýňové semínko
  • jarní cibulka
  • čerstvé bylinky dle možností
  • sůl
  • olej
  • citrónová šťáva
  • ředkvičkové tzaziki

Kryštůfek v roce a půl začal trpět na stafylokoka, streptokoka, až skončil na

Jak připravit zapečené batáty s čočkou a rýží

  1. Do sekáčku dejte bylinky, olej, sůl, citrónovou šťávu a nasekejte. Dejte na pánev lehce nahřát, aby se bylinky rozvoněly. Poté dejte stranou.
  2. Batáty podélně rozpulte, osolte, pokapejte vodou a dejte do trouby péct. Bude to trvat hodinu i více, podle velikosti. Až začnou měknout, nařízněte povrch nožem, pokropte znovu vodou a pečte do měkka.
  3. Mezitím co se pečou batáty, uvařte rýži a čočku. Po uvaření je osolte a smíchejte.
  4. Do rendlíku dejte vařit vodu a do vařící ponořte tofu na dvě minuty. Pak ho vyndejte a nakrájejte na kostičky.
  5. Uvařte hrášek (čerstvému stačí pár minut), pak ho okamžitě zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat.
  6. Do upečených batátů lžičkou vmačkejte bylinkový olej.
  7. Poté na ně přidejte vrstvu čočky a rýže.
  8. Poslední vrstva je hrášek a tofu. Pořádně vše přimáčkněte, aby vám jednotlivé vrstvy z batátů nespadly.
  9. Dejte zapéct na několik minut do trouby předehřáté na 220°C.
  10. Naservírujte na talíř batáty, nezapomeňte na ředkvičkové tzaziki, jarní cibulku, zahradní bob a dýňová semínka.

3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Praktické

  • Řiďte se počtem strávníků a podle toho si upravte množství ingrediencí.
  • Nezapomeňte na tzatziki nebo na jakýkoliv kyselejší dip.
  • Recept na ředkvičkové tzatiki najdete zde.
  • Bylinkový olej připravte z jakýchkoli čerstvých bylinek, které máte k dispozici.

Obměna

  • Pokud nemáte zahradní bob, použijte jinou sezónní zeleninu nebo ho úplně vynechejte.
  • Můžete použít jakoukoliv jinou rýži nebo luštěninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pozor na možné vdechnutí semínek.

 

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Parádní, hodně syté. Jedl i zbytek rodiny. M9c díky.

Jana Altea
25. 9. 2023

Vypadl odkaz na ředkvičkové tzatziky, já si to najdu, jen upozorňuji🙂

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...
27
7

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...