Jáhly
Tyto malé žluté kuličky přinášejí do jídelníčku teplou a stabilní energii, jsou dobře stravitelné a posilují trávení, především oblast sleziny, slinivky a žaludku. Pomáhají odvádět přebytečnou vlhkost, která se projevuje pocity tíhy, zahlenění, otoky či únavou po jídle.
Jsou vhodné již pro děti od prvních příkrmů. Skvěle se hodí pro lidi, kteří se léčí s cukrovkou, osoby vyčerpané a při rekonvalescenci.

Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!
Rezervovat místo zdarma

Vybírejte nejlépe bio jáhly a vyhněte se sáčkům s černými kuličkami, takové jáhly mohou být hořké. Jáhly před použitím nespařujte – stačí důkladně propláchnout pod tekoucí studenou vodou.
A co dobrého si z nich můžete připravit podle našich receptů?
- Jáhlovo-batátová kaše
- Dýňová kaše s jáhlami
- Zeleninová polévka s jáhlami
- Jáhly a rýže se sezamovým semínkem
- Jáhlové nočky
- Jáhlové knedlíky plněné tempehem
- Raffaello jáhlová kaše
- Jáhlovo-mrkvové placky
- Smažené jáhlové placky
- Pečený jáhlový burger
- Jáhlová lepenice s kapustou
- Jáhlovo-luštěninová sekaná
- Švestkový koláč s mákem a drobenkou
Dýně
Dýně patří mezi královny podzimu – je výživná, dobře stravitelná a přirozeně sladká. Dodává na talíř jemně zahřívající energii, podporuje funkci sleziny, slinivky a žaludku.
Na trhu se setkáte s různými druhy – obzvlášť léčivá a dobře použitelná je dýně Hokkaido. Snadno se zpracovává a nemusí se loupat, pokud není vyloženě stará, příliš dlouho skladovaná. Vybírejte takovou, která má sytě oranžovou barvu, seschlou stopku, matný vzhled a nemá měkká místa (Jak vybrat tu nejlepší Hokkaido?). Dobře poslouží i máslová, muškátová či špagetová (Jak kterou použít v kuchyni).
Níže přinášíme oblíbené recepty z dýně:
- Rýžová kaše s dušenou dýní
- Pečená dýňová polévka
- Luxusní hrachová polévka s dýní
- Italské dýňové risotto
- Dýňová omáčka na těstoviny
- Guláš ze zelí, dýně, mrkve a s fazolemi
- Dýňový burger
- Dýňové kari s čočkou
- Cizrna v krémové omáčce
- Teplý zimní salát s pečenou zeleninou
- Špaldovo-dýňový koláč
- Dýňový perník bez lepku
Kysané zelí
Kysané zelí je opravdovým pokladem mezi podzimními potravinami. Je výborným zdrojem vitaminu C, B, K, minerálů jako je vápník, draslík, fosfor, dále probiotik, vlákniny a enzymů. Podporuje obranyschopnost, trávení i celkovou očistu organismu. Je léčivé pro plíce, tlusté střevo, kůži i dutiny. Jemně stahuje energii směrem dovnitř, což je v souladu s podzimním rytmem.
Nejlepší je si kvašené zelí připravit doma a konzumovat denně 1-2 lžíce syrového. Můžeme ho nechat připravit krátkodobým, nebo dlouhodobým kvašením – takové pak vydrží v chladu a temnu i několik měsíců. Nejezte ve velkém, pokud máte křečové žíly. Kupované by nemělo být tepelně upravené, sterilizované, pasterované, s obsahem konzervačních látek. Vyhýbejte se kysanému zelí ve slaném nálevu, s použitím octu, cukru či jiných sladidel.
Kysané zelí můžeme následně použít i v receptech, jako je:
- Zelný salát s křenem
- Segedínský guláš s tempehem
- Zelňačka s tofu
- Kucmoch zasláno se zelím
- Krémové kroupoto se zelím a hříbky
- Velké bíle fazole na kyselo
- Míchané batáty s kysaným zelím
- Rychlá bašta z knedlíků a zelí
Bílé fazole
Bílé fazole jsou výživné, uzemňující a posilující. Podporují trávení, vyživují krev, odvádí nadbytečnou vlhkost. Díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny, minerálů (zejména vápníku, železa a draslíku) pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a zasytí na delší dobu. Navíc jsou považovány za přírodní antidepresivum. Svou energií se hodí právě do podzimního jídelníčku, takže je dobré je připravovat častěji právě v tomto období.
Teprve s luštěninami začínáte? Naučte se je uvařit a konzumovat tak, aby byly dobře stravitelné (Jak uvařit luštěniny?).
A co dobrého si z nich můžete uvařit?
- Fazolová polévka s restovanou cibulí
- Velké bílé fazole na kyselo
- “Uzené” bílé fazole na pórku
- Bílé fazole s koprovou omáčkou
- Variace na stroganoff
- Fazole na paprice se smetanou
- Omáčka z bílých fazolí
- Fazolová pomazánka
Daikon
Daikon neboli bílá ředkev je skvělým pomocníkem pro očistu těla i podporu trávení. Je výbornou volbou pro osoby trpící na vlhkost v organismu, tj. otoky, tíha končetin, pomalé trávení či nadýmání. Svými účinky podporuje rozpouštění hlenů a je vhodná pro lidi s chronickým kašlem a zahleněním.
Posiluje plíce, podporuje zdravou činnost tlustého střeva, pomáhá odvést toxiny a nadbytečné teplo z těla ven.
Skvělé se hodí jako doplněk ke smaženému jídlu v podobě presovaného salátu, protože pomáhá trávit tuky a šetří tak práci játrům se žlučníkem. Můžete kousek nastrouhat, natlačit rukou do misky, jemně posolit a nechat 20 minut stát. Dejte si lžíci k jídlu.
Pokud máte daikon i s listy, rozhodně je nevyhazujte! I ty se dají krásně zapracovat. Můžete je krátce spařit, přidat do polévek, vývaru, dušených jídel nebo použít jako zelenou posypku. Pomáhají čistit krev, posilují játra a dodávají jídlu jemně pikantní chuť. Daikonovou nať si můžete i nasušit.
Koupili jste si daikon a přemýšlíte, kam s ním? Nechte se inspirovat:
- Daikon v bílé omáčce
- Pórková polévka s hlívou a daikonem
- Koprová polévka z daikonu a celeru
- Rychlo-kvašený salát z daikonu
- Květáková polévka s tofu a daikonem
- Dušený daikon
- Špagety s daikonem, čínským zelím a řasou nori
Pojďte si užít podzim na talíři s námi! Otevíráme brány do oblíbeného kurzu Podzimní detox, kde se budeme učit, jak vařit zdravě, chutně a s ohledem na potřeby těla právě v tomto období. Těšit se můžete na pestré a voňavé pokrmy, praktické tipy i podporu, která vás provede celým obdobím proměn v klidu, s lehkostí a smysluplností.
PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?
Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.
Buďte první, kdo napíše komentář